Pikantna zupa serowa z szynką i chili

Pikantna zupa serowa z szynką i chili

0 0

Coraz niższe temperatury na dworze skłaniają przede wszystkim do zmiany garderoby. Tymczasem równie skutecznie, co strój „na cebulkę”, rozgrzeją nas składniki, które dodamy do jesienno-zimowego jadłospisu. Zarówno papryczka chili, jak i jej pikantni kuzyni – pieprz czarny, cayenne, kurkuma, a nawet imbir – swoim ostrym smakiem przegnają wrażenie chłodu, a na dodatek pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie

Choć wiele osób nieco obawia się zbyt pikantnych potraw, warto od czasu do czasu zaryzykować i podnieść smakową temperaturę, szczególnie w chłodnym sezonie jesienno-zimowym.

Pikantna zupa serowa z szynką i chili

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 150 g szynki konserwowej
  • 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 średnie pomidory
  • 1/4 łyżeczki płatków chili do smaku
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • orzechy włoskie łuskane

Wykonanie:

Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Jesienne spódnice – trendy
Next post Światowy Dzień Wcześniaka