Coraz niższe temperatury na dworze skłaniają przede wszystkim do zmiany garderoby. Tymczasem równie skutecznie, co strój „na cebulkę”, rozgrzeją nas składniki, które dodamy do jesienno-zimowego jadłospisu. Zarówno papryczka chili, jak i jej pikantni kuzyni – pieprz czarny, cayenne, kurkuma, a nawet imbir – swoim ostrym smakiem przegnają wrażenie chłodu, a na dodatek pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie
Choć wiele osób nieco obawia się zbyt pikantnych potraw, warto od czasu do czasu zaryzykować i podnieść smakową temperaturę, szczególnie w chłodnym sezonie jesienno-zimowym.
Pikantna zupa serowa z szynką i chili
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- 150 g szynki konserwowej
- 300 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 łyżeczka masła
- 3 średnie pomidory
- 1/4 łyżeczki płatków chili do smaku
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- orzechy włoskie łuskane
Wykonanie:
Szynkę pokroić w drobną, półcentymetrową kostkę i lekko podsmażyć na maśle. Całość przełożyć do rondelka. Dodać serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, chilli i odrobiną soli. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Przełożyć do miseczek i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Average Rating