Pizza ziemniaczana to pyszna i sycąca propozycja, która idealnie sprawdzi się w trakcie karnawałowych przyjęć
Pizza ziemniaczana – przepis
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 3 łyżki świeżego tymianku
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine OLITALIA
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
Farsz:
- 1 kg pieczarek
- 300 g kiełbasy
- 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine OLITALIA
- 1 duża cebula
- 200 g startego sera cheddar
- 100 g mozarelli
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- tymianek
Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Przeciśnij przez praskę, ostudź.
2. Dodaj do ziemniaków jajko, tymianek, ser, oliwę z oliwek Extra Vergine OLITALIA, szczyptę soli
i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, ugnieć, wyrównaj. Piecz przez 25 minut
w temp. 220°C.
4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
5. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki.
6. Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę.
7. Rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, pieprz
i smaż do odparowania całego płynu i zarumienienia się grzybów.
8. Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Posyp serem i piecz w piekarniku przez 15 minut.
9. Podawaj pizzę posypaną tymiankiem.
Average Rating