Amerykańska na grubym i puszystym cieście? A może włoska na cienkim placku z minimalną ilością składników? Sposobów na przyrządzenie pizzy jest wiele i pochodzą z prawie każdego zakątka świata. Jeśli lubimy kulinarne fantazje na temat tego pysznego dania, możemy zamienić się w domowego pizzaiolo i spróbować przepisu na pizzę na patyku z salami, w towarzystwie Ketchupu Premium bez cukru firmy Roleski.
Pizza od zawsze idealnie sprawdza się zarówno jako szybka przekąska, jak i pomysł na obiad lub kolację. Jest również doskonałą opcją na posiłek na wynos – wystarczy zapakować kawałek i zjeść ze smakiem w szkole czy pracy. W pizzy wspaniałe jest to, że możemy ją przyrządzać za każdym razem zupełnie inaczej, dopasowując jej recepturę do aktualnego pomysłu i zachcianek. Połączenie słonego ze słodkim? Nie ma problemu! A może dodatek czegoś ostrego? Jak najbardziej! W domowej pizzy nie może jednak zabraknąć aromatycznych sosów, które podkręcą ulubiony smak tego dania. A gdyby podać pizzę… na patyku – z dodatkiem Keczupu Premium bez cukru od Roleski?
Pizza na patyku to zaskakująca propozycja, którą możemy poczęstować naszych najbliższych podczas spotkań towarzyskich lub wieczornego maratonu filmowego. Zachowuje smak pizzy z salami, jednak jej sposób podania jest niecodzienny, dlatego na długo zapada w pamięci.
Pizze na patyku z ketchupem Premium od Roleski (10 porcji)
Ciasto na pizzę:
- 15g świeżych lub 7g suszonych drożdży
- 120ml ciepłej (nie gorącej) wody
- 1 łyżeczka cukru
- 200g mąki pszennej, najlepiej typu 00
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- 100g małych plasterków salami
- Ketchup Premium Roleski
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- semolina
- listki bazylii
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, cukrem i łyżką mąki. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Gdy zaczyn będzie gotowy, dodajemy pozostałą mąkę, oliwę i sól, wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od ścianek miski. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- W tym czasie namaczamy patyczki do szaszłyków, by nie przypaliły się w piekarniku.
- Piekarnik rozgrzewamy do 230°C.
- Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na oprószonym mąką blacie, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 25 cm.
- Smarujemy całą powierzchnię ketchupem, oprószamy równomiernie ziołami. Kroimy w pasy o szerokości 3 cm. Każdy pasek składamy wzdłuż na pół.
- Na każdy patyczek, w regularnych odstępach, nabijamy po pięć złożonych w ćwiartki plasterków salami. Oplatamy patyczki z wędliną paskami pizzy.
- Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, oprószamy semoliną.
- Pieczemy przez około 10 minut, podajemy z ketchupem i świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!
Average Rating