Wiele osób na pytanie o sposób na szybkie śniadanie odpowie: płatki z mlekiem. Wystarczy wziąć ulubiony rodzaj tego zbożowego produktu i połączyć z mlecznym napojem. Jednak podawane codziennie w tej samej formie mogą stać się monotonne, a także okazać się niewystarczające pod względem odżywczym. Jak sprawić, by płatki na śniadanie były nie tylko pełne smaków, ale także pożywne i pełnowartościowe? Z czym najlepiej je połączyć? Podpowiadamy kilka sposobów na pyszne i zdrowe poranki
Poranki owsianki
Śniadanie warto zaplanować już dzień wcześniej. W końcu to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który jest naszym pierwszym zastrzykiem energii po przebudzeniu. Dlatego powinno być dobrze zbilansowane, zdrowe i przede wszystkim sycące. Najlepiej, by składało się nie tylko z porcji zbóż, ale także owoców, nabiału i zdrowych tłuszczy zawartych w nasionach.
Składniki:
- 1 szklanka Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
- 10 łyżek płatków owsianych górskich
- łyżka cukru pudru lub miodu
- 2 garści malin (mogą być mrożone)
- banan
- pestki dyni lub słonecznika
Przygotowanie:
Płatki wsypujemy do miski, zalewamy maślanką, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rano dodajemy cukier lub miód i tyle maślanki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Podajemy owsiankę w miseczkach, udekorowaną malinami i pokrojonym w plasterki bananem. Wierzch posypujemy posiekanymi pestkami dyni i słonecznika.
Słodkie przebudzenie
Wiele osób lubi, kiedy śniadanie zawiera słodkie akcenty. Dla zwolenników łakoci polecamy owsiankę kokosową. Jej przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut, a poranny głód zostanie zaspokojony na długie godziny. Nie ma lepszego połączenia niż banan, cynamon i biała czekolada w towarzystwie płatków owsianych.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 500 ml mleka Łaciate 3,2%
- 2 banany
- 180 g jogurtu naturalnego Sokólski
- 2-3 łyżki masła extra Łaciate
- płatki kokosowe
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 kostek białej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je mlekiem. Zagotowujemy. Dodajemy masło. Gotujemy przez około 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Owsiankę przekładamy do 2 lub 3 miseczek, w zależności od tego, ile porcji chcemy przygotować. Banany kroimy w plastry. Dodajemy po równo jogurtu naturalnego do owsianki i mieszamy. Na wierzch kładziemy pokrojone plastry banana, płatki kokosowe (ilość wg uznania) oraz cynamon. Jeśli chcemy dodać czekoladę, kostki kroimy na mniejsze kawałki bądź ścieramy na tarce i posypujemy wierzch owsianki.
Chrupka granola śniadaniowa
Jeśli lubicie długie poranki, celebrujecie przygotowywanie zdrowego śniadania, a jego wspólne spożywanie sprawia Wam przyjemność, to mamy dla Was przepis na witaminową bombę – granolę. To pieczona mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów i suszonych owoców. Rodzinne, zdrowe chrupanie z pewnością wprawi Was w dobry nastrój na dalszą część dnia.
Składniki:
- 100-150 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej na porcję do granoli
- 400 g płatków owsianych
- 60 g rozpuszczonego masła Extra Łaciate
- 80-100 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- 80-100 g migdałów
- 80 g suszonych bananów
- 80 g suszonych fig pokrojonych na ćwiartki
Przygotowanie:
Miód rozpuszczamy w ciepłym maśle. Płatki wsypujemy do miski i zalewamy masłem z miodem. Dokładnie łączymy. Dolewamy soku i znów dobrze mieszamy. Przesypujemy granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką, by płatki równomiernie się zezłociły. Migdały prażymy na suchej patelni. Razem z figami i bananami dodajemy do upieczonej granoli. Dokładnie mieszamy. Podajemy w miseczce z maślanką i ulubionymi owocami.
Average Rating