Czasem potrzebujesz przepisu na deser, który zadowoli każdego – od alergików, przez wegan, po osoby unikające glutenu. A przy tym będzie prosty, niezawodny i… przepyszny! Słodkie, sezamowe ciasteczka wyczarujesz w swojej kuchni w rekordowym tempie. Z talerza znikną jeszcze szybciej!
Te
urocze sezamowe ciasteczka nie wymagają wiele – zaledwie kilka
składników. Żaden z nich nie jest jednak przypadkowy! Mąka migdałowa,
którą z łatwością przygotujesz w domu przy użyciu np. młynka do kawy,
nie tylko nadaje ciasteczkom idealną konsystencję, ale i subtelny,
migdałowy aromat. Dzięki niej twoje wypieki będą bezglutenowe! W
przepisie nie znajdziesz także cukru. Swoją słodycz ciasteczka sezamowe
zawdzięczają dodatkowi miodu lub – w wersji wegańskiej – syropu
klonowego lub agawe. Aby były jeszcze bardziej pożywne i wartościowe,
zamiast oleju znajdziemy w nich tahini – gęstą pastę ze zmielonego
prażonego sezamu.
Składniki:
- 1/2 szklanki nasion sezamu – białych, czarnych lub mieszanki
- 1 1/2 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu klonowego
- 1/3 szklanki tahini od Jasmeen
- kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na tackę (lub duży talerz) wysyp ziarna sezamu.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki – mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce połącz tahini, aromat waniliowy i miód/syrop klonowy.
- Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki suche i mokre.
- Używając łyżki (najlepiej takiej do lodów) podziel ciasto na kulki i obtocz je w sezamie. Następnie każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz na grubość ok. 0,5cm.
- Tak przygotowane ciasteczka rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do górnej części piekarnika na 4-5 minuty. Po upływie tego czasu przełóż ciastka do dolnej części piekarnika i piecz przez kolejne 4-5 minut.
- Nadmiar ciasteczek możesz przechować w lodówce. Smacznego!
Average Rating