Proponujemy przepis na pyszne danie mięsne z dodatkiem soku z granatu. Danie, oprócz ewidentnych walorów smakowych, jest też bardzo zdrowe, dzięki dodaniu do sosu przefermentowanego soku z granatu. Smak prawdziwego soku z granatu jest cierpki, dodając go jednak do potraw uzyskujemy wykwintny smak, czyniąc je przy okazji zdrowym
Do przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie z owoców leśnych i granatu potrzebujemy:
- polędwiczki wieprzowe (2szt.)
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki jagód ze słoika
- 2-3 łyżki przefermentowanego soku z owoców granatu (GranaFerment Dr. Jacob’s)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mały ząbek czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- parę ziaren pieprzu
- łyżka masła klarowanego
- sól do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy w szersze kawałki, solimy i odstawiamy, aby do pieczenia miały temperaturę pokojową. W tym czasie w rondelku roztapiamy masło, dodajemy rozgnieciony czosnek, wlewamy wino. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy żurawinę, jagody i rozmaryn. Gotujemy dalej ok. 3-5 minut, aż wszystkie aromaty przejdą do wina. Następnie dodajemy miód i wstawiamy z powrotem na ogień. Dorzucamy ziarna pieprzu i solimy do smaku. Sok z granatu dodajemy do lekko ostudzonego już sosu, przed polaniem mięsa. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra/dół). Kawałki polędwiczki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumienią (w zależności od grubości kawałka od 2 do 3 minut z każdej strony). Układamy na wysmarowaną olejem blaszkę, pergamin lub folię aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Po 10 minutach mięso obracamy na drugą stronę. Kawałki upieczonego mięsa wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Average Rating