Polędwiczki wieprzowe w sosie z owoców leśnych i granatu
Czas czytania:1 min

Polędwiczki wieprzowe w sosie z owoców leśnych i granatu

0 0

Proponujemy przepis na pyszne danie mięsne z dodatkiem soku z granatu. Danie, oprócz ewidentnych walorów smakowych, jest też bardzo zdrowe, dzięki dodaniu do sosu przefermentowanego soku z granatu. Smak prawdziwego soku z granatu jest cierpki, dodając go jednak do potraw uzyskujemy wykwintny smak, czyniąc je przy okazji zdrowym

Do przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie z owoców leśnych i granatu potrzebujemy:

  • polędwiczki wieprzowe (2szt.)
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki jagód ze słoika
  • 2-3 łyżki przefermentowanego soku z owoców granatu (GranaFerment Dr. Jacob’s)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • parę ziaren pieprzu
  • łyżka masła klarowanego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy w szersze kawałki, solimy i odstawiamy, aby do pieczenia miały temperaturę pokojową. W tym czasie w rondelku roztapiamy masło, dodajemy rozgnieciony czosnek, wlewamy wino. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy żurawinę, jagody i rozmaryn. Gotujemy dalej ok. 3-5 minut, aż wszystkie aromaty przejdą do wina. Następnie dodajemy miód i wstawiamy z powrotem na ogień. Dorzucamy ziarna pieprzu i solimy do smaku. Sok z granatu dodajemy do lekko ostudzonego już sosu, przed polaniem mięsa. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra/dół). Kawałki polędwiczki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumienią (w zależności od grubości kawałka od 2 do 3 minut z każdej strony). Układamy na wysmarowaną olejem blaszkę, pergamin lub folię aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Po 10 minutach mięso obracamy na drugą stronę. Kawałki upieczonego mięsa wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pomysł na rozgrzewające dania
Next post Jak prać polary i swetry?