Są małe, bardzo słodkie i soczyste, dlatego idealnie nadają się do sałate, koreczków i warzywnych przystawek
Sałatka z pomidorków koktajlowych i orzeszków ziemnych
1/2 kg. pomidorków koktajlowych
150g. orzeszków ziemnych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Pomidorki płuczemy, kroimy na ćwiartki. Orzeszki obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni,siekamy. Oba składniki mieszamy, dodajemy oliwę,wrzucamy natkę pietruszki,doprawiamy do smaku.
Koreczki z pomidorkami koktajlowymi
pomidorki koktajlowe
kuleczki mozarelli
świeża bazylia
oliwa z oliwek
Koreczki z winogronem i pomidorkami
kiść winogron
koszyczek pomidorków koktajlowych
3 opakowania mini mozarelli
pieczarki marynowane
Pieczone pomidorki koktajlowe
500g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
Ciemny ocet balsamiczny
80g świeżego parmezanu
Kilka gałązek liści świeżej bazylii
20 czarnych oliwek
Oliwa z oliwek
Sól i czarny pieprz
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni i przygotuj duże naczynie żaroodporne. Naczynie skrop odrobina oliwy z oliwek i ułóż w niej pomidorki. W małej misce wymieszaj dokładnie ze 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu balsamicznego, wyciśnięte ząbki czosnku i odrobiną soli i pieprzu. Oliwki pokrój na małe kawałki i posyp nimi pomidory. Całość skrop oliwą z octem balsamicznym i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Parmezan zetrzyj na tarce i na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmij ostrożnie pomidory z piekarnika i posyp je parmezanem. Liście rukoli dokładnie umyj i osusz z wody a następnie rozłóż na talerze. Posiekaj drobno liście bazylii. Upieczony pomidorki wyjmij na talerz. Polej odrobiną powstałego podczas pieczenia sosu i całość posyp posiekanymi liśćmi bazylii.
Sałata grecka z pomidorkami koktajlowymi
sałata lodowa 1/2 główki
pomidorki koktajlowe 6-8 szt
oliwki 10 szt
ser feta „Favita” kanapkowo-sałatkowy 1 kostka
papryka zielona 1/2 szt
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
ogórek zielony 1 mała szt
sos sałatkowy grecki 2 torebki
Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki, pomidorki kroimy na pół, oliwki w małe plasterki, ser feta w kostkę, papryki na małe kawałki, ogórka kroimy w półksiężyce (nieco grubsze). Wszytskie składniki mieszamy, sosy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy sałatkę na 10-15 minut przed podaniem.
Average Rating