Pomidorowa na trzy sposoby
Czas czytania:2 min

Pomidorowa na trzy sposoby

0 0

Klasyczna zupa pomidorowa to zaraz po rosole najbardziej popularne danie na polskich stołach. Każdy z nas pamięta smak tradycyjnej pomidorówki przygotowywanej przez babcię, którą tak chętnie zajadaliśmy się jako dzieci. Dzisiaj modne stały się niecodzienne smaki, orientalne dodatki i nowoczesna prezentacja dania. Warto więc spróbować swojej ulubionej zupy w nowej odsłonie

Makaron i śmietanę, mimo że są dobrze znanymi i przez wielu lubianymi składnikami, warto na chwilę zostawić na półce. Tym razem sięgnijcie po dodatki takie jak ciecierzyca, mozzarella czy pieczona papryka. Nadadzą one wyjątkowego smaku i aromatu waszej tradycyjnej pomidorowej.

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Pikantna wersja dobrze wam znanej pomidorowej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to warto, abyście pokusili się o wykorzystanie cieciorki, a tym samym zrezygnowanie z popularnego makaronu.

Składniki:

  •  Pomidory całe bez skórki z puszki marki Sandra
  • Puszka ciecierzycy gotowanej marki Sandra
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu
  • Rozmaryn
  • Oliwa
  • Słodka papryka, ostra papryka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy pomidory, bulion i rozmaryn (zostawiając małą gałązkę do podania). Blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciecierzycę smarujemy oliwą i mieszanką papryk. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Kiedy będzie chrupka wyciągamy i dodajemy do zupy. Danie podajemy ozdobione gałązką rozmarynu.

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Mimo intensywnego smaku zarówno papryki jak i czosnku, ich pieczona wersja ma zupełnie inny smak. Łagodniejszy i aromatyczny. Warto więc połączyć te składniki w zupie.

Składniki:

  •  Pomidory całe bez skórki z puszki marki Sandra
  • 2 czerwone papryki
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
  • Śmietana

Przygotowanie:

Paprykę, cebulę i czosnek rozkrawamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie paprykę obieramy i wszystkie warzywa (razem z pomidorami) blendujemy. Podgrzewamy w garnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem dekorujemy kleksem śmietany. Zupę można podać z grzanką.

Krem pomidorowy z mozzarellą

Oryginalna mozzarella to ta pochodząca z Kampanii – południowego regionu Włoch. Wytwarzana jest z mleka bawolic (słynna mozzarella di bufala) i charakteryzuje się delikatnym smakiem i elastycznością. Mozzarella świetnie sprawdza się w ciepłych daniach, takich jak pizza, lasagne czy krem z pomidorów. Oczywiście możemy ją zastąpić mozzarellą popularną w Polsce – wyprodukowaną z mleka krowiego. Jeśli jednak mamy możliwość zasmakować tej prawdziwej – nie wahajmy się.

Składniki:

  • Pomidory całe bez skórki z puszki marki Sandra
  • Mozzarella
  • Czosnek
  • Oliwa
  • Bazylia
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i dusimy przez kilka minut. Blendujemy zupę na gładką masę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojoną mozzarellę (tuż przed podaniem do gorącej zupy) i zdobimy bazylią. Mozzarellę skrapiamy oliwą.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Herbaty, które poprawiają nastrój
Next post Rozgrzej się jesienią