Gulasz z owocami suszonymi łączy w sobie słodki smak owoców z pikantnym smakiem przyprawionego mięsa. To prosty i wykwintny pomysł na obiad
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 2 duże białe cebule
- kilka moreli suszonych
- 10 dag śliwek suszonych
- 5 dag rodzynek
- 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 liście laurowe,
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej,
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę. Doprawiamy pieprzem, solą, curry, czosnkiem, odstawiamy na godzinę do lodówki – mięso możemy od razu wrzucić na patelnię, ale lepiej, żeby dać mu chwilę, by przeszło przyprawami.
Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i obsmażamy mięso. Następnie przekładamy je do rondla, do którego wcześniej dodajemy trzy szklanki wody, liście laurowe i ziele angielskie.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wykładamy 1 łyżkę masła i podsmażamy na nim cebulę. Następnie zalewamy cebulę winem. Smażymy jeszcze minutę i dodajemy do mięsa. Odczekujemy 10 minut, aby mięso udusiło się z cebulką. Następnie dodajemy owoce suszone (większe owoce można pokroić, mniejsze dać w całości).
Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Potrawa powinna lekko odparować. Dodajemy przyprawy – chilli i słodką paprykę.
Owoce suszone zagęszczą sos, jeśli uznamy, że nie jest wystarczająco gęsty można zaprawić go mąką (1,5 łyżki mąki mieszamy z wodą, dodajemy trochę sosu i dokładnie mieszamy, aby nie powstały krupy; następnie dodajemy do sosu).
Nasza rada: Gulasz wyśmienicie smakuje z kaszą kuskus. Można również podawać z kaszą jęczmienną lub ryżem. Podczas gotowania kaszy jęczmiennej, można dodać pół kieliszka czerwonego wina, który jeszcze bardziej podkreśli smak gulaszu.
Average Rating