Pomysł na obiad: makaron po chińsku

Pomysł na obiad: makaron po chińsku

0 0

Zaszalej w kuchni w wpuść do niej trochę orientu. Przedstawiamy przepis na prosty i smaczny makaron po chińsku, który zachwyci nawet najwybredniejszego smakosza

Składniki:

  • pierś z kurczak
  • 4 grzyby mun
  • marchewka
  • pietruszka
  • pędy bambusa
  • 1/2 pora
  • 100 ml wody
  • papryka chili
  • sos sojowy
  • makaron ryżowy
  • papryka czerwona, pieprz, sól, mieszanka chińska, czosnek granulowany,sól

Sposób przygotowania:

Pierś kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, mieszanką chińskich ziół. Skrapiamy kilkoma kroplami sosu sojowego. Podsmażamy na oleju.

Grzyby mun moczymy w ciepłej wodzie przez około 30 min. Gdy mięso już się przyrumieni, dodajemy do niego, pokrojone w słupki warzywa i pokrojone w paseczki grzyby mun. Na koniec dodajemy pędy bambusa. Całość podlewamy 100 mln wody i dusimy, od czasu do czasu mieszając.

Gotujemy wodę na makaron, gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy gaz i wrzucamy makaron ryżowy. Makaron trzymamy w wodzie przez 5 minut. Następnie dodajemy go do mieszanki warzyw i mięsa. Wlewamy 2 kieliszki sosu sojowego.

Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką czerwoną i czosnkiem. Gotujemy przez 5 minut.

Makaron po chińsku najlepiej podawać z surówką z białej kapusty.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Odmładzające last minute!
Next post Grillowanie ryby czas zacząć!