Marchewkowa zupa krem to nie tylko smaczne i pożywne danie, ale również znakomity sposób na rozgrzanie się w chłodne dni
Składniki:
1,5 lita wywaru rosołowego (jak kto woli może być warzywny lub drobiowy odlany z rosołu lub z kostki)
5 dużych marchewek
2 pietruszki
4 ziemniaki
2 łyżki śmietany
biały pieprz, pieprz, słodka papryka,
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Do podgrzanego rosołu wrzucamy warzywa i gotujemy, aż warzywa będą półmiękkie. Następnie miksujemy blenderem całość na krem. Stawiamy na mały gaz i doprawiamy do smaku – pieprzem, papryką, można trochę posłodzić. Zupę serwujemy z dodatkiem łyżki śmietany (może byż równiez jogurt) i posypaną natką pietruszki lub innymi ziołami.
Average Rating