Placki ziemniaczane to pyszne danie, które przygotujesz bez problemu. Są super alternatywą dla kotletów, błyskawiczne w przygotowaniu w tzw. chwili, gdy się coś chce przegryźć
Składniki na placki:
- ziemniaki
- mąka
- sól, pieprz
- jajka
- cukier, śmietana lub jogurt naturalny, co kto lubi
- olej do smażenia
Składniki na gulasz:
- 500 g mięsa wieprzowego
- puszka czerwonej fasoli
- puszka groszku konserwowego
- 4 marchewki
- 2 łyżki mąki
- cebula
- mąka
- pieprz, sól do smaku
- Sposób przygotowania:
Placki:
Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Należy je zetrzeć na tarce przy użyciu małych oczek. Kolejnym etapem jest dodanie jajka, mąki i śmietany. Tak przygotowaną masę doprawiamy – w celu tym powinniśmy użyć soli i pieprzu. Całość mieszamy.
Gulasz:
Mięso kroimy w kostkę o grubości 2 centymetry. Doprawiamy do smaku pieprzem, sola, czerwona ostrą papryka, czosnkiem granulowanym. Mięso smażymy do uzyskania ciemnobrązowego koloru. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso przekładamy do garnka z dwoma szklankami wody dusimy ok. 20 minut. Następnie dodajemy odsączoną fasolę czerwona, groszek. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Dodajemy do mięsa. Całość dusimy ok. 15 minut. W miseczce mieszamy mąkę z wodą, przelewamy przez sitko, aby wyeliminować krupy. Do miseczki dodajemy dwie łyżki naszego sosu, mieszamy i wlewamy do garnka. W ten sposób zagęszczony sos, powinien pozstać na ogniu do zagotowania.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Po wyjęciu wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, który wchłania nadmiar tłuszczu. Podajemy z gulaszem.
Average Rating