Nie masz pomysłu na obiad? Zaskocz swoich najbliższych i zrób rosół chiński. Jest to jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni chińskiej. Jest bardzo sycąca
Składniki:
dwie ćwiartki z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
por
9-10 grzybów Mun
kapusta pekińska
sos sojowy
makaron ryżowy
1/2 łyżeczki chili
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Szumujemy. Następnie dodajemy 2 łyżki soli i kostkę rosołową oraz obraną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Wywar gotujemy 40-50 minut.
W międzyczasie grzyby mung namaczamy w gorącej wodzie przez ok. 20minut, kroimy w paseczki.
Kiedy wywar już nam się ugotuję, wyjmujemy z niego mięso i warzywa i odstawiamy do wystudzenia. Kapustę pekińską drobno siekamy. Wystudzone mięso kroimy w paski. Warzywa kroimy w słupki. Do wywaru dodajemy pokrojone mięso, grzyby mun i kapustę pekińska. Gotujemy ok. 10 minut.
Na końcu dodajemy warzywa, doprawiamy papryczką chili, solą, pieprzem. Następnie wlewamy 3 kieliszki (25 ml) sosu sojowego. Całość mieszamy i gotujemy.
Na koniec dodajemy makaron ryżowy. Gotujemy, dopóki makaron będzie miękki.
Average Rating