Poczuj smak Francji w swoim domu! Przygotuj na obiad zupę cebulową – idealne danie na każdą porę roku. Zupa ta, podawana z grzankami i startym żółtym serem, jest bardzo sycąca. Dostarczy energię na cały pracowity dzień
Składniki:
4 cebule średniej wielkości
350 ml bulionu
50 ml białego, wytrawnego wina
2-3 łyżki masła
tymianek
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
10 g sera żółtego
3 bułki pszenne
Przygotowanie:
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie zasmażamy na maśle, aż zrobi się lekko brązowa. Cebule zesmażamy na małym ogniu, aby nam nie zgorzkniała. Cebulę doprawiamy do smaku – sola, pieprzem, czerwona papryka słodką i ostrą. Pod koniec smażenia cebuli, podlewamy ją winem.
Do garnka wlewamy 350 ml wody i rozpuszczamy 2 kostki bulionowe (jeśli mamy rosół jeszcze lepiej). Do bulionu dodajemy cebulę i gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy do smaku.
Przygotowujemy grzanki – bułki kroimy w kostkę i smażymy na patelni do uzyskania brązowego koloru.
Grzanki wkładamy na talerz, posypujemy startym serem żółtym i nalewamy zupę.
Average Rating