Pomysł na obiad: Zupa cebulowa z grzankami

Pomysł na obiad: Zupa cebulowa z grzankami

0 0

Poczuj smak Francji w swoim domu! Przygotuj na obiad zupę cebulową – idealne danie na każdą porę roku. Zupa ta, podawana z grzankami i startym żółtym serem, jest bardzo sycąca. Dostarczy energię na cały pracowity dzień

Składniki:

4 cebule średniej wielkości

350 ml bulionu

50 ml białego, wytrawnego wina

2-3 łyżki masła

tymianek

sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku

10 g sera żółtego

3 bułki pszenne

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie zasmażamy na maśle, aż zrobi się lekko brązowa. Cebule zesmażamy na małym ogniu, aby nam nie zgorzkniała. Cebulę doprawiamy do smaku – sola, pieprzem, czerwona papryka słodką i ostrą. Pod koniec smażenia cebuli, podlewamy ją winem.

Do garnka wlewamy 350 ml wody i rozpuszczamy 2 kostki bulionowe (jeśli mamy rosół jeszcze lepiej). Do bulionu dodajemy cebulę i gotujemy przez 20 minut. Doprawiamy do smaku.

Przygotowujemy grzanki – bułki kroimy w kostkę i smażymy na patelni do uzyskania brązowego koloru.

Grzanki wkładamy na talerz, posypujemy startym serem żółtym i nalewamy zupę.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pomysł na obiad: rosół chiński
Next post Wiosna na talerzu