Pomysł na rozgrzewające dania

0 0

Temperatura na dworze spada, potrzebujemy więc większej dawki energii. Zamiast jednak zwiększać liczbę dostarczanych kalorii, lepiej sięgnąć po potrawy rozgrzewające organizm. Oto propozycje na 3 pyszne dania, które dzięki odpowiednim dodatkom – ziołom, imbirowi, a także sosom z ostrą papryką czy czosnkiem – rozgrzeją nas od środka!

Omlet z ziołami i sosem musztardowo-paprykowym

omlet

Składniki:

100 g szynki wędzonej

100 g sera żółtego

3 jajka

1 łyżeczka masła

2 łyżki ziół prowansalskich

sos musztardowo-paprykowy Tarsmak

2-3 pomidorki koktajlowe

2-3 gałązki świeżej bazylii lub innych ziół

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Szynkę pokroić w paseczki, podsmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor i odstawić. Do jajek dodać zioła prowansalskie, sól do smaku i dokładnie roztrzepać. Rozgrzać masło na patelni teflonowej. Wlać masę jajeczną tak, aby pokryła dno. Używając widelca lub łopatki podważyć usmażone brzegi omletu tak, aby nieusmażona masa wlała się pod spód. Kiedy jajka na brzegach będą podsmażone, a środek jeszcze miękki, posypać omlet szynką, tartym serem, przykryć pokrywką i pozostawić na małym ogniu jeszcze przez ok. 40 sekund. Następnie omlet zsunąć z patelni na talerz, polać sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak, udekorować pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami.

Imbirowe klopsiki drobiowe w sosie warzywno-pomidorowym

pasta with meatballs and parsley with tomato sauce

Składniki:

½ kg filetu z kurczaka lub indyka

½ szklanki bułki tartej

1 jajko

½ pęczka natki pietruszki

1 ½ łyżki startego świeżego imbiru

sos warzywny na bazie pomidorów marki Tarsmak

sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Wykonanie:

Mięso mielimy na maszynce, dodajemy bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i imbir. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Formujemy średniej wielkości klopsy, następnie gotujemy na parze lub w osolonej wodzie. Podgrzany sos warzywny Tarsmak wykładamy na talerze, a na sos gorące klopsy. Potrawę można podać z ryżem, makronem lub innym dodatkiem.

Keks serowo-paprykowy z sosem czosnkowym

keks

Składniki:

1 czerwona papryka

100 g czarnych oliwek

200 g żółtego sera Gouda

200 g mąki pszennej

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml mleka

100 ml oliwy z oliwek

kilka gałązek świeżej bazylii

2 łyżeczki ziół prowansalskich

sos czosnkowy Tarsmak

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i dodać do papryki. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła i sól, pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser żółty i wymieszać. Do blaszki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia wlać część ciasta, na ciasto wyłożyć część papryki z oliwkami, następnie znów ciasto, potem paprykę z oliwkami i na końcu ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku około 45 minut. Keks wyciągamy z formy, gdy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym Tarsmak.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Bliżej Francji – kurczak w cieście francuskim
Next post Polędwiczki wieprzowe w sosie z owoców leśnych i granatu