Pomysł na rozgrzewający obiad
Czas czytania:2 min

Pomysł na rozgrzewający obiad

0 0

Za oknem coraz zimniej, temperatura z dnia na dzień spada. Prezentujemy przepisy na inspirujące i rozgrzewające dania

USZKA Z BARSZCZEM NA ZAKWASIE

Składniki (dla 4 osób)

Uszka z mięsem:

Farsz:

600 g mostka z dobrej wołowiny QMP

1 cebula

½ pęczka natki pietruszki

Sól

Pieprz

Ciasto:

0,5g mąki

1 jajko

Ciepła woda

2 łyżki oleju

Sól

Zakwas na barszcz

1 kg buraków

2 kwaśne jabłka

1-2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

Kromka chleba razowego na zakwasie

Wywar warzywny:

10g suszonych grzybów

3 marchewki

2 pietruszki

0,5 kg buraków

1 seler

Ziele angielski e

Liść laurowy

Pieprz w ziarenkach

Suszony majeranek

Sól

Cukier

Sposób przygotowania

Zakwas na barszcz

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry, układamy w słoju lub kamionkowym naczyniu. Dodajemy obrane i rozgniecione ząbki czosnku i liście laurowe, zalewamy letnią przegotowaną wodą (tylko tyle by składniki były przykryte). Na wierzchu kładziemy chleb oraz ćwiartki jabłek. Przykrywamy gazą lub czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Po 4-6 dniach, kiedy zakwas nabierze winnego smaku, przecedzamy go przez sito. Jest gotowy.

Barszcz

Grzyby namaczamy i gotujemy. Przygotowujemy wywar. Warzywa obieramy. Marchewki, pietruszki i seler kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy około 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ugotowane wcześniej grzyby. Gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w plastry buraki i gotujemy przez kolejne 15 minut. Zdejmujemy z ognia i dolewamy zakwas. Odstawiamy na 30 minut, aby barszcz naciągnął smakiem. Zupę przecedzamy, stawiamy na ogniu i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zupa nie może się zagotować, bo straci kolor!

Uszka

Mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy jajka, olej, sól, dolewamy pól szklanki wody i zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę płynu). Ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy, aby odpoczęło. Przygotowujemy farsz. Mięso myjemy, osuszamy, mielimy i dodajemy bardzo drobno pokrojoną i przesmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy małe kółka. Układamy na środku porcję farszu i zagniatamy uszka. Gotujemy w osolonej wodzie.

Uszka podajemy z ciepłym barszczem.

GULASZ Z GOLENI Z POMIDORAMI, WINEM CZERWONYM, GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ, CYNAMONEM i GOŹDZIKAMI

składniki (dla 4 osób)

800 g goleni bez kości z dobrej wołowiny QMP

6 średnich mięsistych pomidorów

150 ml czerwonego wina

natka pietruszki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, cukier

tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę. Przesmażamy w dużym rondlu lub na mocno rozgrzanej głębokiej patelni na złoto-brązowy kolor. Podlewamy czerwonym winem, odparowujemy do połowy, podlewamy wodą i dusimy, aż część płynu odparuje. Pomidory sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, gdy zacznie robić się miękkie. Wszystko razem jeszcze chwile smażymy, następnie zalewamy wodą na 2 cm ponad mięso i gotujemy. Dodajemy szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu i mielonych goździków. Dusimy do momentu aż mięso będzie bardzo miękkie, a pomidory się rozgotują. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na koniec dodajemy dużo drobno posiekanej natki pietruszki. Podajemy z makaronem orecchiette lub ryżem na sypko.

PIECZEŃ WOŁOWA Z ROZBRATLA W ROZMARYNIE I TYMIANKU

składniki (dla 4 osób)

1 kg rozbratla z dobrej wołowiny QMP

Kilka gałązek tymianku

Kilka gałązek rozmarynu

Grubo mielony czarny pieprz

4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, oczyszczamy, osuszamy, a następnie wiążemy sznurkiem. Doprawiamy pieprzem i nacieramy czosnkiem. Między sznurki wkładamy gałązki tymianku i rozmarynu i przesmażamy na patelni na złoty kolor, Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stopni. Wbijamy termometr i pieczemy tak długo, aż mięso uzyska pożądany stopień wysmażenia.

Przepisy Grzegorza Łapanowskiego

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Łosoś marynowany w TABASCOŸ i burakach
Next post Spojrzenie na karnawał