Jesień to czas, kiedy po letnim szaleństwie szukamy odpoczynku. Sportowe aktywności na świeżym powietrzu, spotkania ze znajomymi czy długie spacery zamieniamy na domowy, spokojny wypoczynek. Zimne napoje zastępujemy gorącą herbatą z cytryną, a potrawy, które miały nas ochłodzić zamieniamy w te rozgrzewające. Jesień to także czas, w którym rozwijamy swoje pasje, również kulinarne. Wtedy kuchnia niezmiennie pozostaje sercem domu. Jesienna aura sprawia, że więcej czasu, niż w ostatnich miesiącach, spędzamy gotując. Inspirujemy zatem i przedstawiamy pomysły na szybkie przekąski, które sprawdzą się podczas jesiennych i długich wieczorów
Sposobów na spędzenie jesiennego wieczoru jest mnóstwo. Odłożone na później filmy, niedokończone książki, nowe sezony ulubionych seriali, czy niedawno wydane albumy muzyczne cenionych artystów, to tylko nieliczne przykłady czynności, na które znajdujemy czas w domowym zaciszu. Salon zamieniamy w salą kinową, sypialnię w bibliotekę, a kuchnię w miejsce, w którym rozpieszczamy nasze kubki smakowe. Przygotowujemy sezonowe desery, ulepszamy dobrze nam już znane, tradycyjne potrawy, a także szukamy nowych przepisów. Oto kilka naszych propozycji. Smacznego!
- CHIPSY Z KIEŁBASY
Składniki:
- kiełbasa krakowska sucha np. JBB
- jogurt grecki
- 1 ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
- majonez
Sposób przygotowania:
Kiełbasę żywiecką kroimy w cienkie plasterki. Na dużym talerzu rozkładamy dwie warstwy ręcznika papierowego, następnie układamy plastry kiełbasy żywieckiej, kolejne przykrywamy dwiema warstwami ręcznika papierowego, a talerz wstawiamy do kuchenki mikrofalowej. Włączamy kuchenkę mikrofalową na 2-3 minuty na najwyższą moc. Opieczone chipsy przekładamy na suchy talerz lub do miseczki i serwujemy z dipem czosnkowo-jogurtowym.
Dip: do 1/2 jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki majonezu, przeciśnięty prze z praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 15 minut
- KRAKERSY Z PASZTETEM
Składni ki:
- pasztet (np. pasztet pieczony Masarnia u Józefa)
- mini krakersy
- żurawina
- koperek
Sposób przygotowania:
Kawałeczki pasztetu ułóż na krakersach. Dodaj żurawinę i świeży koperek.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 5 minut
- KORECZKI Z KINDZIUKA
Składniki:
- Kindziuk PMB
- ser Lazur
- ciemne winogrona
Sposób przygotowania:
Składniki pokrój w grubą kostkę. Na wykałaczkę nabij ser, następnie winogrono i wędlinę.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 5 minut
Average Rating