Lato to czas kiedy na potęgę przygotowujemy smakowite przetwory na zimę. Do słoików „ładujemy” warzywa, owoce, soki oraz wszystko to co sprawi, że jesienno – zimowa plucha nabierze trochę barw oraz letniej radości. Najpopularniejszymi domowymi przetworami są dżemy oraz konfitury. Jednak co w przypadku osób, których dotyka problem cukrzycy? Diabetycy muszą nieustannie uważać na to co jedzą, często są na specjalistycznej diecie i liczą dzienną dawkę kaloryczną. Przetwory, chociaż smaczne mogą w dużej ilości (jak wszystko zresztą) powodować wiele problemów. Jednak przetwory dla diabetyków można przygotować, a cukrzycy nie muszą odmawiać sobie słodkiej (w rozsądnych dawkach) przyjemności
Przetwory bez cukru
Do przetworów zawsze dodajemy cukier, jednak przetwory dla diabetyków można przygotować bez niego – będzie to wymagało odrobiny więcej zachodu, jednak nic co wartościowe nie jest w końcu łatwe.
Dżemy, konfitury i kompoty to przetwory dla diabetyków, które bez cukru potrafią się obejść. Owoce są wystarczająco słodkie same z siebie. Dosładzanie nie jest konieczne, można cukier zastąpić substytutami lub całkowicie z niego zrezygnować. Na dżemy najlepsze są owoce, które zawierają dużą ilość pektyn, końcowy efekt będzie gęsty, a kanapkę będzie się aż miło smarować. Porzeczki czy kwaśne jabłka nadadzą się tutaj idealnie na przetwory dla diabetyków. Samodzielnie przygotowane przetwory są lepsze, smaczniejsze i co najważniejsze zdrowsze. Sklepowe warianty są wypełnione po samą zakrętkę substancjami słodzącymi, a skład „naturalnych” sklepowych przetworów czyta się czasami ze zgrozą w oczach.
Słodko na gęsto
Bez dodawania cukru wiele konfitur może nie być zbyt gęsta. Przykładem są np. truskawki czy wiśnie, które mają małą zawartość pektyn. Pektyny można jednak dokupić, sproszkowane warianty szybko zagęszczą między innymi dżemy w efekcie przetwory dla diabetyków nie będą musiały być wspomagane sztucznymi słodzikami.
Przygotowując przetwory dla diabetyków trzeba pamiętać o dłuższej pasteryzacji słoików, by wytrzymały do jesiennych chłodów. Zwracać trzeba też szczególną uwagę na czystość przy przygotowaniu – wyparzenie łyżek oraz noży jest czynnością obowiązkową. A skoro już omawiamy temat niezbędnika, który przyda nam się podczas tworzenia domowych przetworów, koniecznie odwiedźcie sklep WinoDomowe.pl, w którym znajdziecie wszelkie potrzebne do pomyślnego przetwórstwa produkty.
Borykając się z cukrzycą nie trzeba odmawiać sobie słodkiej przyjemności i rezygnować z przygotowywania przetworów oraz nalewek. Obejście się smakiem nie jest rozwiązaniem, odrobina słodyczy należy się każdemu, czy to jako przetwory, czy jako nalewki. Na cukrzycę cierpi sporo osób, w internecie można bez większych problemów znaleźć wiele ciekawych przepisów na przetwory dla diabetyków. Jeśli nie jesteśmy jednak do końca przekonani w stosunku do tego co wyczytamy na różnych forach, zawsze najlepiej skonsultować się z diabetologiem lub dietetykiem. Profesjonalna pomoc oszczędzi nam nerwów oraz zdrowotnych wpadek.
Average Rating