Święta to czas kiedy zapominamy o dietach, a zdrowe i zbilansowane posiłki zastępuje tradycyjna, ciężka kuchnia polska. Nawet mimo usilnych starań nie łatwo jest nam racjonalnie odżywiać się w tym okresie. Dlatego warto po tych kilku dniach „obżarstwa” zastosować herbaciany detoks, który poradzi sobie z problemami żołądkowymi oraz poprawi nasze samopoczucie. Oto kilka przepisów na koktajle przygotowane przez ekspertów marki Akbar
Są takie składniki, które wspomagają procesy trawienia i spalania tkanki tłuszczowej. Dzięki nim, nasz organizm szybciej oczyszcza się z toksyn, a my czujemy się lepiej. Chcąc jednak skutecznie pozbyć się złego samopoczucia, koktajle oczyszczające powinniśmy połączyć z lekkostrawną dietą i ćwiczeniami.
Jarmużowy koktajl
Ta roślina z rodziny kapustowatych to idealne źródło błonnika, białka, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu doskonale sprawdza się w przypadku problemów z układem trawiennym.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Garść jarmużu
- ½ jabłka
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez ok. 3- 4 minuty. Jarmuż myjemy i blendujemy z herbatą na jednolitą masę. Jabłko dokładnie myjemy i usuwamy gniazdo nasienne. Dodajemy do koktajlu i blendujemy.
Korzenne smoothie
Imbir, goździki i pieprz cayenne to naturalne spalacze tłuszczu. Smoothie z ich dodatkiem pite codziennie rano poprawi przemianę materii i zadba o odporność organizmu.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- 4 cm korzenia imbiru
- 3 goździki
- Szczypta pieprzu cayenne
- Sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez ok 3 minuty. W tym czasie obieramy imbir i ścieramy go na tarce o małych oczkach. Kiedy herbata będzie ciepła, ale nie gorąca, dodajemy starty imbir, sok z cytryny, goździki oraz odrobinę pieprzu. Mieszankę pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Zielony koktajl
Będzie idealny na śniadanie. Dostarczy organizmowi wielu witamin i błonnika. Dodatkowo, dzięki zawartości chlorofilu pozwoli oczyścić organizm z toksyn.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Banan
- Garść szpinaku
- Łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez ok 3-4 minuty. Czekamy aż ostygnie i blendujemy z umytym szpinakiem, bananem i miodem.
Smacznego!
Average Rating