Wielkimi krokami zbliża się majówka – raj dla wszystkich miłośników grilla. Jednym z najczęściej wybieranych mięs, specjalnie na spotkania przy ruszcie, jest kurczak. Prezentujemy więc trzy przepisy ekspertów marki Sandra, które pozwolą na przygotowanie drobiu w nowy, oryginalny sposób
Szukając alternatywy dla popularnego kurczaka z grilla, dobrze jest inspirować się smakami z różnych zakątków świata i zwrócić szczególną uwagę na połączenie mięsa z owocami. Nadadzą daniu niecodziennego, lekko słodkiego smaku oraz bogatego aromatu. W naszych propozycjach nie zabraknie również propozycji dla miłośników ostrzejszych potraw.
Kurczak po hawajsku
Szaszłyki są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo, ze względu na małe kawałki mięsa, nie poświęcimy wiele czasu na ich grillowanie.
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Sezam
- Ananas z puszki marki Sandra
- Cytryna
- Papryka słodka – przyprawa
- Papryka ostra – przyprawa
- Natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Przyprawy łączymy z olejem, sezamem i nacieramy kurczaka. Pozostawiamy w marynacie na godzinę. Ananasa kroimy i nadziewamy na przemian z zamarynowanym mięsem. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy kilka plasterków razem z szaszłykami na ruszt. Grillujemy, sprawdzając co jakiś czas mięso. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Sałatka z grillowaną brzoskwinią
Mięso z rusztu możemy również pokroić i podać w postaci sałatki z owocami, które także przyrządzimy na grillu.
Składniki:
- Mix ulubionych sałat
- Orzechy włoskie
- Grillowany kurczak
- Brzoskwinie z puszki marki Sandra
- Ser feta
Przygotowanie:
Ugrillowaną pierś z kurczaka kroimy w paski. Brzoskwinie grillujemy po kilka minut z każdej strony. Do miski wsypujemy mix sałat, układamy na nim kawałki kurczaka, brzoskwinie i pokrojoną w kostkę fetę. Posypujemy orzechami włoskimi.
Tortilla na ostro
Na koniec proponujemy mniej słodką, a bardziej pikantną wersję dobrze znanej tortilli. Kurczak z dodatkiem harissy przypadnie do gustu miłośnikom papryczki chili. Poziom pikantności kontrolujemy sami, dodając odpowiednią ilość pasty do marynaty mięsa.
Składniki na tortillę:
- Tortilla pszenna marki Sandra
- Pierś z kurczaka
- Cheddar
- Harissa marki Sandra
- Limonka
- Łyżka oleju
Składniki na sos:
- 400 g jogurtu greckiego
- Ząbek czosnku
- Natka pietruszki
- Ogórek zielony
- Łyżeczka oliwy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w paski. Harissę mieszamy z sokiem z limonki, olejem i nacieramy kurczaka, którego wrzucamy na ruszt. Kiedy kurczak będzie już gotowy ściągamy go i układamy na tortilli. Posypujemy całość tartym serem i zawijamy. Grillujemy jeszcze przez kilka minut.
Sos: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, dodajemy startego na tarce ogórka, posiekaną natkę, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy wszystko dokładnie.
Smacznego!
Average Rating