W chłodne, zimowe dni zwykle m amy ochotę na sycące i rozgrzewające dania w stylu comfort food. Nie tylko poprawiają humor, ale sprawiają, że można poczuć się naprawdę błogo. Dlatego zapomnij na chwilę o liczeniu kalorii i wypróbuj nasz przepis z aromatyczną Kiełbasą Podwawelską Oryginalną, zapiekaną z soczewicą i jarmużem, w wyrazistym sosie pomidorowym
Nie ma jednego dania, dla którego zarezerwowane jest miano comfort food. Dla każdego może to być inny przysmak. Nieważne, czy będzie to potrawa słodka czy wytrawna, liczy się przyjemność jedzenia i dobry nastrój. Niektórzy za takie uznają pachnące ciasto drożdżowe, a inni zapiekankę z serem lub talerz gorącego rosołu. Są jednak pewne smakołyki, które zyskały miano komfortowego jedzenia w danym kraju. Brytyjczycy np. uwielbiają zupę fasolową, w Japonii z kolei kochają miso, a w Stanach Zjednoczonych nikt nie wyobraża sobie domowej kuchni bez makaronu z serem. W Polsce z pewnością takich dań można by naliczyć kilka, jak rosół, pierogi, kotlet schabowy, gulasz czy właśnie różnego rodzaju zapiekanki. – Pożywną propozycją, która z pewnością poprawi humory całej rodzinie, będzie sycąca zapiekanka z kiełbasą, soczewicą i jarmużem w sosie pomidorowym. To danie dobrze sprawdzi się właśnie zimą – rozgrzeje nas i doda energii. W tym przepisie głównym składnikiem jest kiełbasa – dlatego warto wybrać tę dobrej jakości, np. Kiełbasę Podwawelską Oryginalną, którą przygotowujemy od ponad 45 lat, w oparciu o tradycyjne receptury –mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Ważnym składnikiem jest także jarmuż, który jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Ta odmiana kapusty jest popularna wśród Skandynawów. W naszym kraju przez jakiś czas był zapomniany, ale od kilku lat, ze względu na bogactwo wartościowych składników odżywczych, można go znaleźć w wielu przepisach. Jarmuż zawiera duże ilości błonnika, białka i wiele witamin, np. witaminę K, która rzadko występuje w warzywach. Ma specyficzny, wyrazisty smak – lekko gorzki i pikantny, dlatego świetnie wzbogaca potrawy. Sprawdzi się jako dodatek dań obiadowych – można go zapiekać. Warto posiekać liście, aby skrócić czas obróbki termicznej.
Kiełbasa Podwawelska Oryginalna zapiekana z soczewicą i jarmużem w sosie pomidorowym
Składniki:
- 2 laski kiełbasy Podwawelskiej Oryginalnej ZM Pekpol
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g zielonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 garść grubo pokrojonego Jarmużu
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 250-350 ml bulionu lub wody
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kiełbaski pokroić na 3 części każdą. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę z czosnkiem. Smażyć przez 2 minuty i dodać kiełbaski. Trzymać na ogniu przez kolejną minutę i dodać pomidory z puszki razem z bulionem lub wodą i soczewicą, doprawić łyżeczką soli i tymiankiem, a następnie dusić przez 5 minut. Całość umieścić w żaroodpornym naczyniu, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut lub do momentu aż soczewica będzie miękka. Po 15 minutach sprawdzić, czy nie trzeba dolać więcej wody. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać jarmuż i odkryć naczynie. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Average Rating