Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, a większość Polaków nie wyobraża sobie, że mogłoby go zabraknąć na stole w czasie Bożego Narodzenia czy innych uroczystości rodzinnych. I choć ciasto cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, to wśród wielu amatorów pieczenia wyrobił sobie opinię wypieku „wymagającego”. Zupełnie niepotrzebnie, bo przygotowanie dobrego sernika wcale nie musi być czasochłonne! W najnowszym wpisie przedstawiamy proste i sprawdzone przepisy, które to udowodniają.
Sernik „złota rosa”
Masz ochotę na smakowity sernik? Zatem „złota rosa” powinna Cię zainteresować! Jednak zanim zabierzesz się za pieczenie, udaj się na zakupy. Potrzebujesz 100 g margaryny, 1 kg mielonego białego sera (sprawdzi się również ten z wiaderka), 1,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, opakowanie budyniu śmietankowego, 9 jajek, pół szklanki oleju, szczypty soli, paczkę proszku do pieczenia, 2 szklanki mleka i kilka kropel aromatu waniliowego. Zacznij od przygotowania ciasta – margarynę zagnieć z połową szklanki cukru, 2 jajkami, 2 szklankami mąki i połową paczki proszku do pieczenia. Gdy będzie już gotowe, przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Potem zajmuj się serem. Budyń wymieszaj z mlekiem i 5 łyżkami cukru, a następnie dodaj ser, olej, 3 jajka oraz olejek. Całość zmiksuj na gładką masę i wyłóż na blachę. Piecz przez 45 minut. W miedzy czasie 4 białka ubij z połową szklanki cukru oraz szczyptą soli na sztywno i dodaj do ciasta. Piecz jeszcze 20-25 minut. Gdy po sprawdzeniu patyczkiem ciasto okaże się upieczone, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki od piecyka. Po wystygnięciu możesz śmiało kroić!
Sernik cytrynowy
Chcesz upiec sernik cytrynowy tak dobry jak ten z http://asprod.com.pl? Nic trudnego! Przygotuj 1 kg mielonego twarogu, opakowanie serka marscapone, 2 paczki okrągłych biszkoptów, szklankę cukru, 5 jajek, 2 budynie waniliowe, tabliczkę dobrej czekolady, garść orzechów włoskich oraz połowę cytryny. Do miski wrzuć żółtka i utrzyj je z cukrem. Wymieszaj masę z sokiem z cytryny oraz budyniem i dodaj twaróg z marscapone. Następnie ubij pozostałe białka na sztywno. Gotowe? Dodaj je do masy serowej, delikatnie mieszając. W między czasie wyłóż dno tortownicy biszkoptami (sprawdzą się też krakersy). Przelej do formy masę serową i piecz przez godzinę w temperaturze 160-180°C. Gdy ciasto wystygnie, polej je roztopioną czekoladą i posyp orzechami. Uwaga, może uzależniać!
Sernik „na zimno”
Nie lubisz piec? A może preferujesz lodowe desery lub słodkości w chłodniejszej wersji? Sernik „na zimno” to coś dla Ciebie! Co musisz kupić? Niewiele! Wystarczy wiaderko twarogu (ok. 1 kg sera), paczkę ciastek (mogą być herbatniki lub krakersy), opakowanie truskawek (mogą być zamiast tego maliny, borówki, a zimą np. brzoskwinie lub ananasy z puszki) i 5 galaretek (smak dopasuj do wybranych przez siebie owoców). Blaszkę wyłóż ciastkami. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć, dodaj je do twarogu, zmiksuj na gładką masę i przelej do formy. Na wierzchu wyłóż owoce. Na koniec wstaw do lodówki i czekaj aż stężeje. Smacznego!
Average Rating