Początek roku szkolnego za pasem. Obok kupna podręczników, zeszytów i nowych ubrań, powinniśmy zadbać również o posiłki spożywane przez maluchy poza domem. Pamiętajmy, że dzieci są przeważnie bardziej wybredne niż my – z reguły lubią słodkie potrawy, bez dużej ilości tłuszczu. Co zatem zapakować uczniowi do tornistra, by nie był głodny i miał ochotę na naukę? Przedstawiamy kilka pomysłów na przekąski dla ucznia
Oto kilka pomysłów na smaczne i kolorowe przekąski, które z pewnością sprostają upodobaniom kulinarnym dziecka
Tortilla zamiast kanapki
Składniki
- 4 korniszony (np. marki Kuhne)
- 1 placek tortilli (np. marki Sandra)
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 200 g wędzonego łososia
- 2 łyżki świeżego kopru
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Tortillę smarujemy śmietankowym serkiem. Łososia kroimy w cienkie plastry, a ogórki w paski i układamy dodatki na placku. Posypujemy je koprem i przyprawami. Placek zawijamy w rulon i kroimy na mniejsze porcje.
Bagietka z pastą jajeczną i suszonymi pomidorami
Składniki
- 5 ćwiartek suszonych pomidorów (np. marki Kuhne)
- ¼ bagietki
- 1 jajko
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka maku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- garść posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Jajko ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Wymieszać je z majonezem, musztardą, makiem, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bagietkę przekroić na połowę. Jedną część posmarować przygotowaną pastą. Ułożyć na niej pokrojone suszone pomidory i posypać szczypiorkiem. Przykryć drugą połówką.
Smacznego!
Average Rating