Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym
Czas czytania:1 min

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

0 0

Niezwykle smaczną i lubianą w Polsce potrawą są gołąbki. To tradycyjne danie, popularne w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, które składa się z półmięsnego farszu zawiniętego w rolki z białej kapusty. Obecnie, między innymi z uwagi na rosnącą liczbę wegetarian, powstało wiele wariacji na temat tego przysmaku. Nowoczesną wersją gołąbków jest na przykład wersja z liśćmi winogron z orientalnym, wegetariańskim farszem. Musicie ich spróbować!

Daniem, które z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym eksperymentować w kuchni, są gołąbki w liściach winogron z farszem z cieciorki i kaszy jaglanej. Ta orientalna potrawa jest niezwykle pyszna oraz łatwa w przyrządzeniu. Jej niezwykły smak oraz nietypowy wygląd zawdzięczamy liściom winogron, którymi zastępuje się liście kapusty. Tak przyrządzone gołąbki doskonale smakują w połączeniu z jogurtowym lub pomidorowym sosem.

Gołąbki w liściach winogron z ciecierzycą i kaszą jaglaną – składniki:

  • 400 g cieciorki z puszki marki Jasmeen
  • 1 słoik marynowanych liści winogron
  • 2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki puree z pieczonej dyni
  • 1 cytryna
  • 1 szczypta chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • olej rzepakowy
  • sos jogurtowo – koperkowy lub pomidorowy

Gołąbki w liściach winogron – przygotowanie:

Do naczynia wkładamy liście winogron, zalewamy je wodą i odkładamy na około 15 minut. Następnie w głębokim rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek – dusimy około 4 minuty. Po tym czasie dodajemy puree z dyni, odcedzoną cieciorkę, ugotowaną kaszę jaglaną, koncentrat pomidorowy, chilli, słodką paprykę, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy liście z wody i kładziemy je błyszczącą stroną na desce. Na każdym liściu układamy łyżkę gotowego farszu po czym zawijamy je w małe rolki. Do nowego garnka wkładamy cienką warstwę liści winogron, na których koliście układamy gotowe rolki. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez około 50 minut. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz i podajemy z sosem jogurtowo-koperkowym lub pomidorowym.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zadbaj o skórę po ciężkiej zimie
Next post Wiosenna metamorfoza