Ser feta, tzatziki, musaka i gyros to popularne greckie przysmaki. Aby ich spróbować wcale nie trzeba wyjeżdżać do Grecji. Można je przyrządzić we własnym domu
Gyros prosto z Grecji
Jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni greckiej jest gyros. Nazwa wywodzi się od słowa „gyro” oznaczającego „obrót”, co odnosi się do metody przyrządzania dania na ruszcie. Jest ono znane w wielu krajach, dlatego w zależności od regionu niektóre jego składniki mogą się różnić. Klasyczny gyros to mięso zawinięte w chleb pita, podawane z frytkami, pomidorem, cebulą i słynnym sosem tzatziki.
Przepis na gyrosa z kurczakiem:
Składniki:
- piersi z kurczaka – 3 sztuki
- placki tortilla – 4 sztuki
- sok z jednej cytryny
- papryka zielona, czerwona, żółta – 1 sztuka
- świeża kolendra – 1 pęczek
- czerwona cebula – 1 sztuka
- olej – 30 mililitrów
- starty ser żółty – 40 gramów
Składniki do sosu:
- duży kubek jogurtu naturalnego,
- łyżeczka majonezu,
- wegeta,
- 4 lub 5 ząbków czosnku,
- oregano, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa do tzatzików
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka pokrój w cienkie paski. Dopraw do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką. Przełóż do miski, dodaj olej.
2. Paprykę pokrój w paski, cebulę w pióra.
3. Na patelni smaż mięso, następnie dodaj cebulę i paprykę. Smaż przez kilka minut, do momentu kiedy kurczak będzie gotowy. Farsz dopraw wyciśniętym sokiem z cytryny.
4. Na placku tortilla rozłóż mięso z warzywami. Posyp startym serem i posiekaną kolendrą. Zwiń w rulon.
5. Zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.
6. Podawaj z sosem czosnkowym (wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj do tego wegetę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodaj zioła – oregano, bazylia, zioła prowansalskie).
Average Rating