Przepis na gyros
Czas czytania:1 min

Przepis na gyros

0 0

Ser feta, tzatziki, musaka i gyros to popularne greckie przysmaki. Aby ich spróbować wcale nie trzeba wyjeżdżać do Grecji. Można je przyrządzić we własnym domu

Gyros prosto z Grecji

Jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni greckiej jest gyros. Nazwa wywodzi się od słowa „gyro” oznaczającego „obrót”, co odnosi się do metody przyrządzania dania na ruszcie. Jest ono znane w wielu krajach, dlatego w zależności od regionu niektóre jego składniki mogą się różnić. Klasyczny gyros to mięso zawinięte w chleb pita, podawane z frytkami, pomidorem, cebulą i słynnym sosem tzatziki.

Przepis na gyrosa z kurczakiem:

Składniki:

  • piersi z kurczaka – 3 sztuki
  • placki tortilla – 4 sztuki
  • sok z jednej cytryny
  • papryka zielona, czerwona, żółta – 1 sztuka
  • świeża kolendra – 1 pęczek
  • czerwona cebula – 1 sztuka
  • olej – 30 mililitrów
  • starty ser żółty – 40 gramów

Składniki do sosu:

  • duży kubek jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka majonezu,
  • wegeta,
  • 4 lub 5 ząbków czosnku,
  • oregano, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa do tzatzików

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokrój w cienkie paski. Dopraw do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką. Przełóż do miski, dodaj olej.

2. Paprykę pokrój w paski, cebulę w pióra.

3. Na patelni smaż mięso, następnie dodaj cebulę i paprykę. Smaż przez kilka minut, do momentu kiedy kurczak będzie gotowy. Farsz dopraw wyciśniętym sokiem z cytryny.

4. Na placku tortilla rozłóż mięso z warzywami. Posyp startym serem i posiekaną kolendrą. Zwiń w rulon.

5. Zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.

6. Podawaj z sosem czosnkowym (wymieszaj jogurt z majonezem, dodaj do tego wegetę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodaj zioła – oregano, bazylia, zioła prowansalskie).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Wszystko o grillowaniu mięsa!
Next post Czas na szparagi