W tłusty czwartek możesz objadać się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Dla tych, którzy nie mogą się zdecydować co wybrać proponujemy dwa przepis na pączki i faworki. Polecają przepyszne pączki z dżemem i śnieżnobiałą polewą, a dla smakoszy chrustu różane faworki, które można dowolnie zdobić i kolorować. Szaleństwo czas zacząć!
Przepis na faworki – składniki
na ciasto:
- 50g Cukru pudru DIAMANT
- 340g mąki pszennej
- 4 duże żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 180g kwaśnej śmietany
na polewę:
- 100g Cukru do polew DIAMANT
- 10ml soku malinowego
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wycinać po 3 kółka, każde ponacinać z boku 3,4 razy. Nałożyć kółka jedno na drugie, zaczynając od największego, docisnąć pośrodku. Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przygotować polewę gęstą, kolorową polewę – cukier do polew DIAMANT połączyć z sokiem malinowym. Polewę przełożyć do papierowego rękawa. Ozdobić środki i brzegi róż. Róże dodatkowo oprószyć można cukrem pudrem DIAMANT.
Pączki z dżemem i śnieżnobiałą polewą – składniki
na pączki:
- 250ml mleka
- 40g drożdży
- 150g Cukru białego DIAMANT
- 8 żółtek
- 30ml wódki
- 1/2 łyżeczki soli
- 80g masła miękkiego
- dżem do nadziewania
- olej do głębokiego smażenia
na polewę:
200g Cukru do polew DIAMANT, 20ml wody
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem białym DIAMANT, dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok 2 cm), krążkiem o średnicy ok 6 cm wykrawać kółka, smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się zewnątrz pozostając w środku surowe. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierze. Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą – cukier do polew DIAMANT utrzeć z wodą. Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.
Average Rating