Przepis na pączki i faworki
Czas czytania:1 min

Przepis na pączki i faworki

0 0

W tłusty czwartek możesz objadać się słodkościami bez wyrzutów sumienia. Dla tych, którzy nie mogą się zdecydować co wybrać proponujemy dwa przepis na pączki i faworki. Polecają przepyszne pączki z dżemem i śnieżnobiałą polewą, a dla smakoszy chrustu różane faworki, które można dowolnie zdobić i kolorować. Szaleństwo czas zacząć!

Przepis na faworki – składniki

na ciasto:

  • 50g Cukru pudru DIAMANT
  • 340g mąki pszennej
  • 4 duże żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 180g kwaśnej śmietany

na polewę:

  • 100g Cukru do polew DIAMANT
  • 10ml soku malinowego

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wycinać po 3 kółka, każde ponacinać z boku 3,4 razy. Nałożyć kółka jedno na drugie, zaczynając od największego, docisnąć pośrodku. Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przygotować polewę gęstą, kolorową polewę – cukier do polew DIAMANT połączyć z sokiem malinowym. Polewę przełożyć do papierowego rękawa. Ozdobić środki i brzegi róż. Róże dodatkowo oprószyć można cukrem pudrem DIAMANT.

Pączki z dżemem i śnieżnobiałą polewą – składniki

paczki
na pączki:

  • 250ml mleka
  • 40g drożdży
  • 150g Cukru białego DIAMANT
  • 8 żółtek
  • 30ml wódki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80g masła miękkiego
  • dżem do nadziewania
  • olej do głębokiego smażenia

na polewę:

200g Cukru do polew DIAMANT, 20ml wody

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem białym DIAMANT, dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok 2 cm), krążkiem o średnicy ok 6 cm wykrawać kółka, smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się zewnątrz pozostając w środku surowe. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierze. Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą – cukier do polew DIAMANT utrzeć z wodą. Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Miłośnik podróży, samorozwoju lub fantastyki? Sprawdzone prezenty walentynkowe dla różnych typów czytelników
Next post <strong>10 wskazówek, które pomogą przygotować idealne pączki na tłusty czwartek</strong>