Zdrowy i jednocześnie słodki posiłek dla dzieci, który zjedzą ze smakiem? Taki istnieje i mamy na niego przepis! Brak możliwości wyjścia na dwór oraz spotkania się z rówieśnikami spowodowało wzrost wagi u dzieci, oraz dorosłych. W tym trudnym dla nas wszystkich czasie warto zadbać o odporność oraz zdrowe odżywianie. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne, słodkie, ale przede wszystkim zdrowe placki z soczewicy, które gwarantujemy, że ze smakiem zjedzą wasze dzieci. Takie zdrowo słodzone posiłki pomogą również nam dorosłym przetrwać niedogodności pandemicznych restrykcji
Przepis na placki z migdałów i soczewicy z bananami.
Składniki na ok 10 placków o średnicy 15 cm:
– soczewica ½ szklanki
– 1 szklanka mąki migdałowej (ja zmieliłam migdały)
– 1 szklanka ciepłej wody (do zalania mąki migdałowej)
– 1 łyżka jogurtu naturalnego lub wegańskiego (można dodać też nieco startera typu zakwaski lub łyżkę czegoś kiszonego chodzi o wystartowanie fermentacji mlekowej)
– łyżka miodu
– ¼ szklanki oleju z awokado lub dobrej jakości rzepakowego
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zachodnie banany:
– 2 pokrojone w plastry banany
– łyżka masła
– łyżka cukru lub ksylitolu
– szczypta cynamonu lub odrobina esencji waniliowej.
Przygotowanie:
– W jednej misce wlej 500 ml zimnej wody i dodaj do niej soczewicę (na 4 do 8 godzin). W drugiej misce umieść mąkę migdałową i zalej ciepłą wodą (250 ml). Konsystencja ma być gęsta, ale lejąca. Dodaj jogurt naturalny lub zakwaskę i miód. Odstaw miskę na ten sam czas co soczewicę. Przykryj miski ściereczkami.
– Po 4-8 godzinach soczewicęwypłucz dwukrotnie w zimnej wodzie, odsącz i dodaj do mąki migdałowej. Zblenduj dokładnie na gęstą masę. Dodaj proszek do pieczenia, sól, olej i ponownie zblenduj.
– Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj delikatnie olejem. Nakładaj łyżką ciasto i rozsmarowuj na placki i grubości ok 0,5-1 cm i średnicy ok 15 cm. Na jednej blasze powinny być 3-4 placki. Piecz ok 8 minut (często zaglądając do piekarnika) aż placki będą łatwo odchodziły od papieru. Im dłużej zostawisz placki tym będą bardziej chrupkie i sztywne.
– Żeby z placków zrobić świetny deser (dla dzieci, ale nie tylko!) przygotuj banany: pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, cynamon, dodaj łyżkę cukru i podsmaż banany przez 3-4 minut. Opcjonalnie skrop esencją waniliową i podawaj z plackami.Jeśli Twóje dzieci nie lubią mieć nic na placku (co wcale mnie nie dziwi!) możesz ciasto zmiksować z bananami. Też będzie doskonałe.
Zdrowe przekąski dla dzieci i nie tylko
Dzieci najbardziej ucierpiały przez brak możliwości wychodzenia z domu. Brak kontaktów z rówieśnikami spowodował obniżenie nastroju. A na jego poprawę najlepszym sposobem, jest cukier lub czekolada – przecież pomaga doskonale. Jednym ze sposobów na mądre słodycze w czasie pandemii jest podawanie takich, które mają składniki mocno wpływające na układ odpornościowy, jelita i na same płuca. Warto dodawać, też przyprawy, które zgodnie z dietetyką tradycyjnej medycyny chińskiej wspierają funkcjonowanie układu oddechowego, oczyszczają z nadmiaru wilgoci, śluzu i flegmy, to przede wszystkim anyż, goździki i imbir. Możesz zatem przygotować swoim dzieciom ciastka z orzechami i przyprawami korzennymi, słodzone ksylitolem bądź gryczanym miodem, kompoty gotowane z anyżem, kisiele z owoców i przypraw czy ciasta z gorzkiej czekolady z aromatycznym dodatkiem.
Average Rating