Październikowa aura to czas, w którym definitywnie musimy pożegnać się z latem i powoli przygotowywać na myśl o zbliżającej się zimie. By poprawić sobie nastrój w chłodne dni, warto sięgnąć po interesujące przepisy kulinarne, dzięki którym jesień nabierze barw i wyjątkowych aromatów! Uda Kurczaka Zagrodowego grillowane w piekarniku z gruszkowym miodem, warzywami i sosem musztardowym to złota polska jesień na talerzu i propozycja idealna na obiad dla całej rodziny.
Rozgrzewające, aromatyczne, kolorowe – takie dania jesienią powinny gościć w naszym menu. Smakowite Uda Zagrodowego w lśniącej, gruszkowo-miodowej glazurze, okraszone warzywami i sosem, to kusząca zapowiedź pysznego dania w gronie bliskich. Sezonowe danie kusi wieloma aromatami i słodko-pikantnymi smakami.
By w pełni cieszyć się bogatym smakiem potrawy, zawsze należy wybierać mięso najwyższej jakości. Mięso Kurczaka Zagrodowego swoje walory smakowe i odżywcze zawdzięcza komfortowym warunkom w jakich żyją kurczaki. Przede wszystkim mają stały dostęp do zagrody, w której dużo się poruszają. Dzięki temu są lepiej umięśnione i mniej otłuszczone, niż standardowe kurczaki. Poza tym żywione są wyłącznie naturalną paszą roślinną, która nie zawiera GMO. Nigdy też nie podaje im się antybiotyków. Tak więc przepis na uda Kurczaka Zagrodowego w gruszkowym miodzie z warzywami to nie tylko gwarancja kulinarnych uniesień, lecz także wartościowego, zdrowego posiłku.
Uda Kurczaka Zagrodowego grillowane w piekarniku w gruszkowym miodzie, podane z pieczonymi warzywami i sosem musztardowym
Składniki:
- 4 uda Kurczaka Zagrodowego
- 1 litr wody
- 2 łyżeczki soli
Miód gruszkowy:
- 1 gruszka
- szczypta cynamonu
- szczypta pieprzu
- mała szczypta soli
- 50 g miodu
Warzywa:
- 1 cukinia
- 1 batat
- 2 marchewki
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
Sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Z litra wody i soli przygotować solankę, moczyć w niej uda przez 2-3 godziny. W tym czasie przygotować gruszkowy miód: gruszkę obrać, pokroić w kostkę, umieścić w rondelku z odrobiną wody, dodać cynamon, pieprz i sól i gotować do miękkości. Zmiksować z miodem.
Rozgrzać piekarnik z funkcją grilla do 190 st. C. Uda wyciągnąć z solanki, wysuszyć, nasmarować miodem. Warzywa obrać, pokroić w większe kawałki, ułożyć na blaszce, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.
Uda kurczaka ułożyć na ruszcie, piec 50 minut, mniej więcej co 15 minut smarować miodem gruszkowym i obracać. Warzywa włożyć do piekarnika na pół godziny przed końcem pieczenia. Składniki na sos dokładnie wymieszać, podawać do upieczonego kurczaka i warzyw.
Smacznego!
Average Rating