Miód pitny, to trunek najczęściej wykorzystywany do przygotowywania grzańców. Czas na zmiany! Co powiecie na jego odsłonę w wersji na zimno? Wieczór andrzejkowy to idealny czas na eksperymenty. Przedstawiamy przepisy na andrzejkowe drinki
Staropolski zwyczaj nakazuje, aby w andrzejkową noc wróżyć. A jak wiadomo, tradycję trzeba podtrzymywać. Co powiecie na staropolski trunek w nowoczesnym wydaniu? Przygotowanie drinka w takiej formie to idealny pomysł na wykorzystanie miodu pitnego w innej, alternatywnej wersji. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na polski miód pitny, który zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje wyśmienicie i z pewnością zachwyci gości każdej andrzejkowej imprezy.
Andrzejkowe drinki – przepisy
Cytrusowa wróżba
- 75 ml wody mineralnej
- 100 ml miodu pitnego Złota Pasieka
- 50 ml soku z limonki
- Lód
- Plasterek cytryny
- Plasterek limonki
- Cząstki pomarańczy
- Mięta
Wykonanie
Do szklanki wrzuć lód, listek mięty, cząstki pomarańczy oraz plasterek cytryny. Rozgnieć owoce, aby puściły soki. Następnie wlej 100 ml miodu pitnego – Złota Pasieka, 50 ml soku z limonki, a resztę szklanki uzupełnij zimną wodą mineralną. Udekoruj plastrem limonki. Voila!
Ananasowy czar
- 100 ml miodu pitnego Piwnica Klasztorna
- 100 ml soku ananasowego
- 40 ml wódki
- 100 ml toniku
- Plasterek ananasa
- Lód
- Gwiazdka anyżowa
- Laseczka cynamonu
Wykonanie
100 ml miodu Piwnica Klasztorna zmieszaj w szejkerze 100 ml soku anansowego oraz 40 ml wódki. Następnie wlej drinka do kielicha koktajlowego wypełnionego lodem i dolej toniku. Do dekoracji wykorzystaj plasterek ananasa. Dla aromatu podkreślającego smak, dodaj anyżową gwiazdkę i cynamon. Voila!
Average Rating