Sezon na truskawki w pełni, zatem osiedlowe sklepiki oraz targi wypełnione są po brzegi kolorem i aromatem tych cudownych owoców. Słodki smak truskawek, delikatnie przełamany smakiem orzechów włoskich, chrupiących migdałów, czy połączony z suszoną miechunką peruwiańską, żurawiną lub ziarnami słonecznika, to doskonała podstawa lekkich propozycji na pełne słońca spotkanie ze znajomymi. Sprawdź jak w łatwy sposób możesz przygotować truskawkowe potrawy inaczej niż zwykle i zaskoczyć swoich gości
Słoiczek truskawkowo imbirowego musu z migdałami i orzechami włoskimi
Składniki
- 1 kg truskawek
- 70 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 75 g płatków migdałów Bakalland
- Świeży imbir
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki syropu klonowego
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Następnie na tarce ścieramy imbir, aby uzyskać łyżeczkę startego imbiru, który dodajemy do truskawek. Truskawki z imbirem blendujemy na gładką, puszystą masę, którą wykładamy do słoiczka. Następne w osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, a na patelni prażymy orzechy włoskie i migdały. Ubitą śmietankę układamy na musie. Wierzch deseru ozdabiamy prażonymi orzechami i ćwiartkami truskawek i polewamy syropem klonowym. Deser najlepiej smakuje schłodzony.
Chłodnik truskawkowy z migdałami i kozim serem
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50 g koziego sera
- 50 g Migdałów w płatkach Bakalland
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Łączymy z imbirem i cukrem, miksujemy na gładką masę. Kozi ser ścieramy na tarce, dodajemy do pozostałych składników. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy około godzinę. Przed podaniem chłodnik posypujemy płatkami lekko uprażonych płatków migdałów. Zupę możemy podawać również z listkiem mięty lub melisy.
Słodka tarta truskawkowa z migdałami i szczyptą chilli
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg truskawek
- 2 opakowania sera mascarpone
- 75 g Migdałów w płatkach
- 2 łyżeczki kakao
- Szczypta chilli
Ciasto francuskie wykładamy we wcześniej przygotowanej formie. Nakłuwamy delikatnie widelcem. Następnie posypujemy je płatkami migdałów i pieczemy przez ok. 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Następnie na upieczone ciasto wykładamy masę z serków mascarpone zmieszaną z 1 łyżeczką kakao i szczyptą chilli. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. Następnie gotowe ciasto ozdabiamy truskawkami i posypujemy 1 łyżeczką kakao.
Truskawkowa sałatka z serem pleśniowym z dodatkiem migdałów, żurawiny, słonecznika i dipem ze Złotych owoców
- 0,5 kg truskawek
- Garść rukoli
- Małe opakowanie miksu sałat
- 100 g sera pleśniowego (np. blue)
- 50 g Chrupiącej sałatki Bakalland z żurawiną
- 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej Bakalland)
- 1 łyżeczka miodu
- Sól i pieprz do smaku
Truskawki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Następnie do dużej miski przekładamy rukolę i pozostałe sałaty. Dodajemy pokrojony ser oraz truskawki. Na patelni podgrzewamy Złote owoce z odrobiną miodu, do składników dolewamy pół szklanki soku pomarańczowego i gotujemy, aż wszystkie składniki się zredukują. Gotowy sos doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Chłodnym sosem polewamy wcześniej przełożone do naczynia składniki. Gotową sałatkę posypujemy Chrupiącą Sałatką: migdałami, żurawiną i słonecznikiem.
Average Rating