Podczas posiłków przy stole, z twoim dzieckiem zasiadają wszystkie lalki i misie, a ty zastanawiasz się, co jeszcze możesz zrobić, aby twoje dziecko zjadło kolejny kęs? Nie pomagają śmieszne miny, prośby, że do zjedzenia została „jeszcze jedna łyżeczka za mamusię”, a ty powoli tracisz cierpliwość? Co zrobić? Nakarmienie niejadka to prawdziwa sztuka! Poznaj przepisy idealne dla niejadków
Jeśli twoje dziecko jest typowym niejadkiem, postaraj się, aby sprawa jedzenia przestała być głównym tematem w domu. Pozwól zdecydować maluchowi, co będzie jadł, nie zmuszaj go do jedzenia rzeczy, na które nie ma ochoty lub, których nie lubi. Ty zadbaj, aby maluch mógł wybierać to, na co ma ochotę… spośród rzeczy zdrowych i jak najbardziej różnorodnych, które dobrze wpłyną na jego rozwój. Nie zmuszaj dziecka, do tego, by jadło więcej niż chce. To twój maluch wie najlepiej, ile mu potrzeba.
Przepisy dla niejadków
Pancakes – kolorowe naleśniki
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 1 i ¼ szklanki maślanki
- ¼ szklanki cukru pudru
- ¼ szklanki oliwy
Składniki do ozdoby:
- świeże owoce: np. jabłka, truskawki, borówki, banany
- 50 g migdałów Bakalland
W jednej misce mieszamy z sobą wszystkie suche składniki, a drugiej wszystkie mokre. Następnie łączymy je z sobą i miksujemy na gładką masę o gęstej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię, masę nakładamy za pomocą głębokiej łyżki i smażymy naleśniki na średnim ogniu z dwóch stron. Gotowe pancakes ozdabiamy świeżymi owocami i bakaliami w kolorowy wzór.
Pożywna owsianka z kolorową sową
Składniki:
- 50 g migdałów Bakalland
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 kiwi (do ozdoby)
- Jabłka do ozdoby
- 50 g orzechów nerkowca Bakalland
- 20 g słonecznika łuskanego Bakalland
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Płatki owsiane zalewamy wodą i ustawiamy na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż zmiękną. Nie zapominamy o mieszaniu. Migdały i słonecznik siekamy i dokładamy do płatków. Płatki słodzimy syropem klonowym, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka. Następnie układamy w miseczce kolorowy wzór z bakalii i świeżych owoców.
Koktajl owocowy z migdałami
Składniki:
- 2 duże banany
- 1 duże jabłko
- 50 g migdałów Bakalland
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 szklanki mleka
Banany i jabłko obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy posiekane migdały i mleko, wszystko blendujemy z sobą na gładką masę. Do gotowego koktajlu dodajemy cynamon i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Podajemy lekko schłodzony.
Twarożek morelowy
Składniki:
- Ciemne pieczywo
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g twarogu półtłustego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 50 g moreli suszonych Bakalland
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki miodu
Twarożek rozdrabniamy z jogurtem, dodajemy posiekane morele i orzechy. Doprawiamy cynamonem oraz miodem i całość mieszamy. Przygotowany twarożek podajemy na ciemnym pieczywie.
Average Rating