Przepisy na dania z grilla
Czas czytania:1 min

Przepisy na dania z grilla

0 0

Realne stają się prognozy synoptyków, którzy przewidują, że majówka będzie słoneczna. Wielu z nas wykorzysta ten czas wypoczynku na spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy grillu. A skoro grill to nie może na nim zabraknąć smacznej i aromatycznej karkówki! Podpowiadamy jak ją przyrządzić, jak również prezentujemy pomysły na dania z grilla

Sposób na karkówkę

  • Ok. 400 g karkówki
  • 1 łyżka Przyprawy do Karkówki KOTÁNYI
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • Sól
  • Pieprz czarny KOTÁNYI z młynka

Przygotowanie: Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Przyprawę do Karkówki KOTÁNYI wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Całość odstawić na noc do lodówki. Przyprawione mięso grillować z obu stron (ok. 2-3 minut każdą ze stron).

Grillowana cukinia w marynacie czosnkowej

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie: Zmiksuj blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą substancję. Cukinię przetnij na 4 części i całą podziurkuj widelcem. Wysmaruj dokładnie marynatą i odstaw na 30 minut. Rozgrzej grill, ułoż cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grilluj przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka, ale i dość jędrna.

Kaszanka z grilla po zbójnicku

Składniki:

  • 6 kaszanek
  • 3 papryki czerwone
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 młode cebulki
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Przygotowanie: Papryki wyparz we wrzątku. Osusz i podziel na pół, oczyszczając z szypułek i pestek. Cebulę obierz i pokrój na 6 części. Pomidory włóż do wrzątku i obierz ze skórki. Podziel na pół. Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na patelni na maśle. Przygotuj 3 kawałki folii aluminiowej. Na każdej z folii ułóż po 2 kaszanki, 4 ćwiartki pomidora, 2 połówki papryki i posyp przygotowaną cebulką. Całość oprósz pieprzem i solą według uznania. Folie zawiń w sakiewkę. Piecz na rozgrzanym grillu ok. 10 minut. Przed podaniem możesz dodać odrobinę masła.

Grillowane banany

Składniki:

  • banany
  • czekolada
  • adwokat lub ajerkoniak

Przygotowania: Nieobrane banany kładziemy bezpośrednio na ruszt i grillujemy tak długo, aż skórka stanie się ciemnobrązowa. Podczas pieczenia raz obracamy. Kładziemy na talerz, rozcinamy wzdłuż, robiąc łódeczkę i nalewamy do środka adwokat i czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wymieszaną z odrobiną słodkiej śmietanki.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Styl pin up
Next post Smaki hiszpańskiej kuchni