Realne stają się prognozy synoptyków, którzy przewidują, że majówka będzie słoneczna. Wielu z nas wykorzysta ten czas wypoczynku na spotkania z rodziną i przyjaciółmi przy grillu. A skoro grill to nie może na nim zabraknąć smacznej i aromatycznej karkówki! Podpowiadamy jak ją przyrządzić, jak również prezentujemy pomysły na dania z grilla
Sposób na karkówkę
- Ok. 400 g karkówki
- 1 łyżka Przyprawy do Karkówki KOTÁNYI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- Sól
- Pieprz czarny KOTÁNYI z młynka
Przygotowanie: Karkówkę pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Przyprawę do Karkówki KOTÁNYI wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Całość odstawić na noc do lodówki. Przyprawione mięso grillować z obu stron (ok. 2-3 minut każdą ze stron).
Grillowana cukinia w marynacie czosnkowej
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie: Zmiksuj blenderem czosnek z oliwą, solą oraz pieprzem na jednolitą substancję. Cukinię przetnij na 4 części i całą podziurkuj widelcem. Wysmaruj dokładnie marynatą i odstaw na 30 minut. Rozgrzej grill, ułoż cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grilluj przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka, ale i dość jędrna.
Kaszanka z grilla po zbójnicku
Składniki:
- 6 kaszanek
- 3 papryki czerwone
- 6 pomidorów koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 młode cebulki
- pieprz czarny mielony
- sól
Przygotowanie: Papryki wyparz we wrzątku. Osusz i podziel na pół, oczyszczając z szypułek i pestek. Cebulę obierz i pokrój na 6 części. Pomidory włóż do wrzątku i obierz ze skórki. Podziel na pół. Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na patelni na maśle. Przygotuj 3 kawałki folii aluminiowej. Na każdej z folii ułóż po 2 kaszanki, 4 ćwiartki pomidora, 2 połówki papryki i posyp przygotowaną cebulką. Całość oprósz pieprzem i solą według uznania. Folie zawiń w sakiewkę. Piecz na rozgrzanym grillu ok. 10 minut. Przed podaniem możesz dodać odrobinę masła.
Grillowane banany
Składniki:
- banany
- czekolada
- adwokat lub ajerkoniak
Przygotowania: Nieobrane banany kładziemy bezpośrednio na ruszt i grillujemy tak długo, aż skórka stanie się ciemnobrązowa. Podczas pieczenia raz obracamy. Kładziemy na talerz, rozcinamy wzdłuż, robiąc łódeczkę i nalewamy do środka adwokat i czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wymieszaną z odrobiną słodkiej śmietanki.
Average Rating