Przepisy na dania z grilla
Czas czytania:1 min

Przepisy na dania z grilla

0 0

Rozpoczęcie sezonu grillowego już za nami, warto wiec poznać przepisy na dania, które sprawdzą się podczas spotkań na świeżym powietrzu. Przedstawiamy nasze grillowe propozycje

Faszerowany filet z kurczaka z sosem musztardowo-paprykowym

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka (każdy po ok. 150 g)
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 3-4 pomidory suszone z oliwy
  • olej
  • świeża bazylia i rozmaryn
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak

Wykonanie:

Fileta z kurczaka rozciąć tak, aby powstała kieszonka. Do środka włożyć połowę kulki mozzarelli, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz posiekane zioła. Doprawić do smaku solą, pieprzem i spiąć szpatułką do szaszłyków. Tak przygotowane filety wysmarować odrobiną oleju i grillować na ruszcie z obu stron po ok. 10 min. Podawać z pikantnym Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak.

Łosoś z grilla na warzywnej tortilli z sosem koperkowym

Składniki:

  • 4 filety z łososia (każdy po ok. 150 g)
  • 4 placki tortilli
  • 1 papryka świeża czerwona
  • 1 papryka świeża zielona
  • 1 por
  • 2 średnie marchwie
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos koperkowy Tarsmak

Wykonanie:

Łososia doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa pokroić w cieniutkie paseczki, połączyć z sosem koperkowym, wyłożyć na tortille i zwinąć. Łososia natłuścić olejem i grillować na tacce, a tortille z warzywami podgrzać na grillu. Podawać z Sosem koperkowym Tarsmak.

Roladki z cukinii i fety z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
  • 100 g sera feta
  • świeża bazylia
  • pieprz
  • olej
  • Sos czosnkowy Tarsmak

Wykonanie:

Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane, posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie. Gotowe roladki podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.

Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem chrzanowym

Składniki:

  • 600 g polędwiczki wieprzowej

Marynata:

  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml piwa
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • sok z ½ cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos chrzanowy Tarsmak

Wykonanie:

Z polędwiczki wieprzowej usunąć błonę, przeciąć na cztery części i uformować steki lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, wysmarować nią steki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillować na rozgrzanym ruszcie po ok. 5 min z każdej strony. Podawać z Sosem chrzanowym Tarsmak.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zdrowe, bo japońskie
Next post Szybkie dania – przepisy!