Dyniowa, pomidorowa, grzybowa i cebulowa. Każda inna, każda smaczna i każda z nich idealnie nadaje się na zimowe popołudnia
Dyniowa z kaparami, płatkami chili i makaronem
Składniki:
Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka
dynia – ok. 1 ½ kg
cebula – 2 średnie szt.
kapary z zalewy – 1 łyżka
płatki chili – ¼ łyżeczki
olej – 3 łyżki
słodka śmietanka – 100ml
woda
sól do smaku
Wykonanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie hartujemy w zimnej. Dynie i cebule obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, aby przykryła dynię, dodajemy płatki chili, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary o gotujemy. Podajemy z makaronem nitki.
Tradycyjna pomidorowa z makaronem
Składniki:
Międzybrodzki Makaron krajanka – 1 paczka
wywar kostno-jarzynowy – 2 l
pomidory z puszki krojone – 1 puszka ok. 400 g
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
kwaśna śmietana 18% – 150 ml
natka pietruszki
Wykonanie:
Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, pietruszka, seler). Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodajemy parę łyżek gorącej zupy i mieszamy), następnie całość łączymy ze sobą. Następnie gotujemy makaron, hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natka pietruszki.
Grzybowa z kurek i podgrzybków z makaronem
Składniki:
Międzybrodzki Makaron krajanka – 250 g
wywar kostno–jarzynowy – 2 l
grzyby suszone – 50 g
podgrzybek – 350 g
kurka – 200 g
cebula – 2 szt.
olej – 3 łyżki
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy i odcedzamy. W tym samym czasie gotujemy wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w cząsteczki oraz suszonymi grzybami. Osobno obgotowujemy grzyby świeże, odcedzamy i kroimy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na złoty kolor, a następnie razem z grzybami dodajemy do naszego wywaru, doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Całość podajemy z makaronem krajanką oraz natką pietruszki.
fot. Międzybrodzki Makaron
Average Rating