Przepisy na świąteczne ciasta
Czas czytania:2 min

Przepisy na świąteczne ciasta

0 0

Świąteczną atmosferę zauważyć można już w przestrzeni publicznej i w domowych rozmowach na temat logistycznej części świąt. Większość z nas rozgląda się za ostatnimi prezentami dla najbliższych jak i za przepisami, które podbiją podniebienia biesiadników.

Wszyscy lubimy dania świąteczne, ale najwięcej z nas z utęsknieniem czeka na czas deseru. Makowce, pierniki i miodowniki to niepodważalnie najważniejsze wypieki świąteczne, często jednak mamy także ochotę wykorzystać okazję i zaskoczyć zarówno gości, jak i domowników nowym pomysłem. Z pomocą przychodzi Artur Pyla, z dwoma wspaniałymi przepisami na trio świąteczne oraz czekoladowego zawijańca.

Zawijaniec czekoladowy

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 120g cukru
  • 120g mąki
  • 40g kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • przyprawa do piernika

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Oddzielić białka od żółtek i ubić je mikserem, aż staną się lekkie i puszyste. Stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu, gdy się rozpuści. Łyżką kuchenną dodawać po kolei, partiami, przesianą mąkę, kakao oraz przyprawę.

Rozprowadzić równomiernie na papier i piec przez 8 min.

W czasie, gdy ciasto się piecze rozłożyć papier pergaminowy i posypać dużą ilością cukru pudru. Po upieczeniu obrócić ciasto do góry nogami na cukier, pozostawić, dopóki nie wystygnie, a następnie obrócić i ściągnąć papier. Ciasto następnie nakrapiamy

Nakropka

  • 200ml wody
  • 90g cukru
  • rum

Składniki połączyć, dodać przyprawę piernikową i wszystko zagotować. Nakrapiamy tym biszkopt.

Krem czekoladowy

  • 250ml śmietany
  • 250g czekolady
  • 50g cukru
  • Likier grand marinie
  • 5g żelatyny
  • 500g śmietany 30%

Czekoladę połamać na mniejsze części i wrzucić do miski, następnie należy zagotować mleko z cukrem, wlać je do czekolady na 3 razy i wymieszać na jednolitą masę. Śmietanę ubić i dodać do uprzednio przygotowanej masy z czekoladą, gdy osiągnie temperaturę 38-40 stopni Celsjusza, a na końcu dodać likier. Delikatnie pomieszać do połączenia się składników. Gotową masę należy nałożyć na biszkopt i zwinąć całość w roladę, posmarować ją czekoladą obsypać wiórkami czekoladowymi.

Świąteczne trio

mus orzechowy/custard pomarańczowy/krem czekoladowy na kruchym dysku

Mus orzechowy

  • 100g śmietany
  • 30g cukru pudru
  • 4g żelatyny – namoczyć
  • 50g śmietany
  • 150g masła orzechowego

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, podgrzać, dodać żelatynę i dodać do śmietany, wszystko razem wymieszać z pozostałymi składnikami i wlać do formy silikonowej.

Custard pomarańczowy

  • 100g soku z pomarańczy
  • 250g masła (rozpuścić)
  • 125g cukru kryształu
  • 5 żółtek
  • 1 jajko

Roztopić masło, utrzeć cukier z żółtkami oraz jajkiem, dodać do masła wraz z sokiem z pomarańczy i wszystko podgrzać cały czas mieszając do momentu zgęstnienia. Następnie przygotowaną masę należy schłodzić i rozprowadzić na formie z czekoladowym musem.

Krem czekoladowy

  • 100g śmietany (podbić delikatnie)
  • 50g śmietany
  • 50g czekolady
  • 4g żelatyny namoczyć

Najpierw należy namoczyć żelatynę, a 100g śmietany delikatnie ubić. W rondelku o grubym dnie rozpuścić czekoladę z 50g śmietany i połączyć ze sobą wszystkie komponenty, następnie rozlać na papier i przewałkować na cienki blat, delikatnie przymrozić i wykroić krążki oraz nałożyć na końcowy mus. Wszystko razem połączyć zalać resztę foremki z musem i custardem.

Kruchy dysk

  • 15g płatków kukurydzianych
  • 10g masła orzechowego
  • 10g masła
  • 15g czekolady ciemnej

Płatki kukurydziane oraz masło orzechowe wymieszać w misce i zamrozić, następnie po wyjęciu rozwałkować, ułożyć na formie. Czekoladę roztopić z masłem i polać nią formę. Po ostygnięciu wyjąć z formy i podawać pokrojone w kostkę, plastry lub wykrojone w koło.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Święta w hotelu – czemu nie?
Next post Jak dobrać seksowną bieliznę damską koronkową?