Przed nami długo wyczekiwany okres świąt i karnawału. To czas, w którym możemy zwolnić, aby cieszyć się chwilami spędzonymi w gronie najbliższych, w otoczeniu wypełnionym zapachem choinki i blaskiem świec. W tym roku marka MPM przygotowała trzy niezwykłe produkty oraz trzy oryginalne przepisy, które pozwolą na świąteczno-karnawałowe włączenie gościnności. Spraw, aby twój dom wypełniony zimowym smakiem i aromatem, był podstawą niezapomnianych wrażeń
Świeżo pieczony aromat
Okres świąteczny kojarzy się z różnymi wypiekami. Chrupiące pieczywo, korzenne ciasteczka z barwnymi dekoracjami, czy klasyczny piernik na myśl przywołują relaksujące zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty i karnawałowe spotkania z przyjaciółmi. Aby w prosty sposób przygotować dla swoich najbliższych słodkie bułeczki czy aromatyczne bochenki, wystarczy skorzystać z wypiekacza do chleba MUC-01 marki MPM. To nowoczesne urządzenie pozwala na kompleksowe przygotowanie ciasta, regulację jego wielkości (450g, 680g, 900 g) a nawet stopień przyrumienienia skórki. Nie straszne jest dla niego: mieszanie, ugniatanie, wyrabianie, wyrastanie, a także pieczenie. W każdej chwili możemy skorzystać z automatycznego programu, który oprócz klasycznych form chleba, oferuje również obróbkę ciasta francuskiego, drożdżowego, tostowego czy jogurtowego. W dodatkowych funkcjach znajdziemy ubijanie, zagniatanie, szybkie pieczenie, dopiekanie i – co jest dość niezwykłe dla tego typu urządzeń – dżem.
W wypiekaczu MPM możesz przygotować pachnący chleb z chrupiącą skórką, ale nie tylko. Poznaj prosty przepis na piernik z bakaliami, który przygotujesz i upieczesz przy pomocy jednego urządzenia.
Piernik z bakaliami w rumie
Składniki:
- 400 g mąki
- 220 ml mleka
- 200 ml rumu
- 150 g cukru
- 150 g rodzynek
- 70 g śliwek suszonych
- 50 g masła
- 2 jajka L
- 3 duże łyżki miodu
- 2 duże łyżki powideł
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
Do przełożenia:
- powidła śliwkowe
- 250 ml serka mascarpone
- 250 ml śmietany 36%
- 1 op. cukru waniliowego
Wykonanie:
1. Dzień przed pieczeniem piernika namocz śliwki suszone i bakalie w rumie: bakalie przełóż do
miski, śliwki pokrój, zalej rumem i szczelnie przykryj folią spożywczą, przełóż do lodówki na dobę.
2. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj ze sobą w misce.
3. Do formy wypiekacza MPM MUC-01 wlej mleko, wbij jajka, dodaj miód, powidła oraz masło.
4. Osącz z rumu śliwki, a następnie dodaj do formy wraz z bakaliami i rodzynkami.
5. Dodaj suche składniki.
6. Formę zainstaluj w automacie.
7. Zadeklaruj masę 900 g, skórkę o ciemnym odcieniu i uruchom program „DROŻDŻOWY”.
8. Opcjonalnie, w razie potrzeby dopiecz piernik programem „DOPIEKANIE”.
9. Ostudzony piernik przekrój 3 blaty. Pierwszy ułóż na paterze/talerzu i posmaruj powidłami. Przykryj kolejnym blatem.
11. Ubij mascarpone wraz ze śmietanką i cukrem waniliowym na gęsty krem.
12. Wyłóż krem, wyrównaj. Ułóż ostatni blat.
13. Wyłóż na nim pozostała porcję dżemu, wyrównaj i ozdób według własnego uznania.
Multizadaniowy pomocnik
Wigilia to okazja na przygotowanie charakterystycznych dla naszego kraju 12 potraw. Stół pełen rozmaitości charakteryzuje też okres karnawału, w którym chętnie zapraszamy najbliższych do wspólnej zabawy. Tak więc, gotujemy dużo, często i na wiele sposobów. Nieocenioną pomocą w tym okresie będzie robot kuchenny MRK-05. To wielofunkcyjne urządzenie od marki MPM ułatwi
i przyśpieszy produkcję różnorodnych dań. Przykładowo, jego przystawka do krojenia warzyw i owoców w kostkę pozwoli stworzyć sałatkę jarzynową o wiele szybciej, niż przy użyciu tradycyjnego noża. W zestawie znajdziemy pojemnik malaksera o pojemności 2000 ml, pojemnik z nożem ze stali nierdzewnej do siekania i rozdrabniania, przystawkę miksującą przystosowaną do pracy w wysokiej temperaturze, mieszadło do wyrabiania ciasta, przystawkę do ubijania białek i sosów oraz tarczę do ścierania ziemniaków. To wszystko pozwoli na rozszerzenie karnawałowego menu, oszczędność czasu, miejsca i energii potrzebnej do noworocznej zabawy.
Tradycyjne potrawy nie zawsze są odzwierciedleniem zdrowej diety. Dlatego warto w takich przepisach zastosować lżejsze dodatki. W tym przypadku proponujemy do świątecznej sałatki jarzynowej dodać fit majonez z kalafiora.
Warzywna sałatka FIT
Składniki (4–6 porcji):
- 3 większe marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 3 średnie ogórki kiszone
- 2 większe pietruszki
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 3/4 puszki groszku
- 1/4 dużego selera
- musztarda
- sól, pieprz
Wykonanie:
1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy, ale nie do miękkości. Studzimy, obieramy.
3. Warzywa kroimy przy pomocy robota kuchennego MPM MR-05.
6. Pokrojoną drobno cebulę dodajemy do warzyw.
7. Jajka, ugotowane na twardo, kroimy i także dodajemy do pozostałych składników.
8. Na koniec dodajemy majonez kalafiorowy (przepis poniżej), groszek i delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
Majonez kalafiorowy
Składniki:
- mały ugotowany kalafior
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy (ostrość według uznania)
- 1–2 łyżki erytrolu (lub jeśli nie używasz, to 1 łyżka cukru)
- 1–2 łyżki octu winnego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
1. Ugotowany, ostudzony kalafior wkładamy do miski robota MPM MR-05.
2. Dodajemy: musztardę, żółtko, słodzik, ocet, sól i olej.
3. Miksujemy na gładki krem.
4. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Ponownie miksujemy.
5. Majonez możemy przechowywać w lodówce w słoiku do 7 dni.
Długo wyczekiwany smak
Podczas świąt i karnawału postawmy na odkrywanie nowych smaków. Korzystając z Wolnowaru MWO-01M marki MPM przekonamy się, czym jest powolne gotowanie w niższych temperaturach. Okazuje się, że dzięki niemu, potrawy zachowują więcej składników odżywczych. Utrzymują one wyrazisty smak, pomimo tego, że przy ich przyrządzaniu używamy mniejszej ilości soli, przypraw
i tłuszczu. To intuicyjne i proste w obsłudze urządzenie pozwoli nam przygotować wszystkie dania jednogarnkowe – gotuje, piecze i dusi potrawy jednocześnie. Co więcej, model MWO-01M posiada trzy tryby pracy o zróżnicowanej temperaturze w zakresie od 75 do 98 stopni oraz przydatną funkcję opóźnionego startu.
Wołowina w winie z czerwoną kapustą w cherry
Składniki (8–12 porcji):
- 2 kawałki wołowiny, każdy po ok. 1,2 kg
- wino czerwone, wytrawne
- 700 g grzybów, mogą to być małe pieczarki lub inne grzyby, np. mrożone
- 4 pomidory, np. śliwkowe lub malinowe
- 2 średnie papryki
- 3 cebule
- 2 główki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 laska cynamonu
- 4 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
Proces przygotowania zaczynamy dwa dni wcześniej od zamarynowania mięsa (punkt 1). Po upływie doby przygotowujemy wolnowar MPM MWO-01M i nastawiamy go wieczorem w przeddzień uroczystości (punkt 2 i dalsze).
Wykonanie
1. Przygotuj marynatę do mięsa: wlej wino, dodaj laskę cynamonu, sól, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, obraną główkę czosnku, cebulę pokrojoną w grubsze plastry. Przykryj szczelnie folią spożywczą, przełóż do lodówki na dobę.
2. Dwie cebule i jedną główkę czosnku pokrój w kostkę i zeszklij. Przełóż do misy wolnowaru.
3. Jeśli używasz pieczarki, to szybko je umyj, aby nie nasiąkały wodą i potem ewentualne usuń zanieczyszczenia, przełóż do wolnowaru. Jeśli używasz grzybów mrożonych, przełóż je do wolnowaru zamrożone.
4. Przełóż mięso do misy i wlej zawartość marynaty wraz ze wszystkimi składnikami w niej zawartymi.
5. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory i dwie całe papryki, a następnie ok. 1/2 łyżeczki pieprzu.
6. Ustaw wolnowar w pozycji „HIGH” na 12 godzin i postępuj zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli po tym czasie mięso będzie zbyt twarde, dopiecz je jeszcze 30–60 minut. Po tym trybie urządzenie przejdzie automatycznie w tryb podtrzymywania ciepła („WARM”). Będzie on trwał 5 godzin.
7. Przed podaniem przelej część sosu na patelnię, zagotuj go. Wyłącz palnik i dodaj masło, energicznie mieszając, sos powinien się zagęścić.
Kapusta z cherry
Składniki:
- mała główka kapusty, ok. 700 g
- 4 pomarańcze
- 1 szklanka cherry
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju
- 1 mała laska cynamonu
- cynamon w proszku (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- sok z cytryny (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Kapustę oczyść i poszatkuj. Przełóż do garnka, dodaj 1/2 szklanki wody, cherry, rodzynki, cynamon w lasce, olej, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut mieszając
i kontrolując płyn.
2. Z trzech pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do kapusty. Wymieszaj. Odkryj pokrywkę, niech sos się powoli redukuje.
3. Czwartą pomarańczę wyfiletuj i dodaj do kapusty.
4. Sprawdź twardość kapusty i jeśli cię satysfakcjonuje, to ją dopraw.
5. Jeżeli uważasz, że sos jest zbyt rzadki, to dodaj do niego stopniowo rozdrobioną mąkę.
Average Rating