Wielkanoc to okazja do przygotowania wyśmienitych domowych ciast. Sekretem udanych wypieków są najwyższej jakości składniki, dlatego warto postawić na sprawdzone produkty, które zagwarantują ich wyborny smak.Szukasz pomysłu na sernik, który uwiedzie smakiem Twoich bliskich? Sięgnij po przepisy przygotowane przez Szefów Kuchni Piątnicy.
Sernik wiedeński
Składniki na sernik:
- 1 kg Twarogu Sernikowego z Piątnicy
- 8 jajek
- 200 g cukru
- 200 g Masła z Piątnicy
- 1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki tortowej
+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki do dekoracji:
- ulubione owoce (według uznania)
Wykonanie
1. Twaróg Sernikowy z Piątnicy połącz z budyniem lub zmieszanymi mąkami (tortową i ziemniaczaną) oraz roztopionym i ostudzonym Masłem z Piątnicy. Odstaw na bok.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Żółtka ubijaj z cukrem przez około 5 minut za pomocą miksera, aż powstanie spieniona, lekko biała masa. Delikatnie połącz ją z masą twarogową.
4. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z masą serową. Całość wlej do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz przez 100 minut w temperaturze 150°C na środkowej półce z opcją grzania góra i dół.
6. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku na 30 minut.
7. Sernik udekoruj owocami – według własnego uznania.
Rada Szefa Kuchni Piątnicy, autora przepisu Jerzego Marszałka: Ciasto szybko rośnie, więc wykładając tortownicę papierem do pieczenia przygotuj boki ok. 5 cm wyższe od formy.
Sernik krakowski
Składniki na ciasto kruche:
- 225 g zimnego Masła z Piątnicy
- 120 g drobnego cukru
- 350 g mąki
- 1 jajko
Składniki na masę serową:
- 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
- 225 g cukru
- 100 g Śmietany 18% OSM Piątnica
- 75 g Masła z Piątnicy (miękkiego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 pomarańcza
- 75 g rodzynek
- 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Składniki na lukier:
- 1 cytryna
- 50 g cukru pudru
Wykonanie
Ciasto kruche:
- Do naczynia włóż Masło z Piątnicy, cukier, mąkę i mieszaj za pomocą miksera do połączenia składników.
- Stopniowo dodawaj jajka, nadal mieszając aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
- Podziel ciasto na dwie części i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu połowę ciasta rozwałkuj i przełóż do formy.
- Ciasto nakłuj widelcem i ponownie schowaj do lodówki na ok. 10 minut.
- Po wyjęciu z lodówki piecz ciasto w temperaturze 200°C do momentu zrumienienia.
Masa serowa:
- Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy ucieraj z połową cukru, Śmietaną 18% z Piątnicy, miękkim Masłem z Piątnicy i mąką ziemniaczaną.
- Pod koniec ucierania dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii.
- W osobnej misce ubij jajka i żółtka, stopniowo dodając resztę cukru. Następnie dodaj do przygotowanej masy serowej. Dokładnie i powoli wymieszaj.
- Do masy dodaj 3/4 kandyzowanej skórki z pomarańczy i całość przelej na upieczony wcześniej spód.
- Drugą część ciasta kruchego rozwałkuj, potnij na paski ok. 2 cm i wyłóż na górę ciasta, tworząc plecionkę. Sernik piecz w 170°C przez ok. 50 minut.
- Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez ok. 30 minut.
Lukier:
- Do miski wsyp cukier puder i miksuj, stopniowo dodając sok z cytryny, do uzyskania jednolitej, lekko płynnej konsystencji.
- Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp resztą kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Average Rating