Przepisy na wielkanocne dania z przepiśnika babci, mamy i córki
Czas czytania:3 min

Przepisy na wielkanocne dania z przepiśnika babci, mamy i córki

0 0

Wielkanoc, to nie tylko czas rodzinnych spotkań przy świątecznym stole, ale również doskonały moment na przygotowanie dań z wiosenną nutą w tle. Tradycyjne wielkanocne smaki, czy może szczypta nowoczesności? Razem z pomysłami zebranymi z przepiśników babci, mamy i córki, podpowiadamy jakimi smakami najlepiej zaskoczyć gości podczas tegorocznych świąt.

Wyzwanie babci: Nadziewane babeczki jajeczno-orzechowe

Składnik (18 porcji):

  • 6 jajek
  • 1kg pieczarek
  • Pęczek natki pietruszki
  • 100g orzechów włoskich Bakalland
  • 20g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula
  • Połowa cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • Składniki na ciasto (18 porcji)
  • 50g masła
  • 50g mąki pszennej
  • 15 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli

Przepis na nadzienie

Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy je o kroimy na małe kawałki. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i pieczarki, dodajemy posiekane orzechy i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie wszystkie składniki dodajemy do jajek i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Gotowy farsz przekładamy do babeczek, które dodatkowo ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.

Przepis na babeczki

Mąkę przesiewamy i dodajemy szczyptę soli, następnie dodajemy posiekane na kawałki masło i wszystkie składniki dokładnie siekamy. Następnie dodajemy cukier puder dodajemy żółtka i delikatnie wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim foremki do mini babeczek. Wyłożone ciasto nakłuwamy delikatnie widelcem. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut.

Wyzwanie mamy: Wiosenna sałatka z buraczków i koziego sera

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 200 g sera koziego
  • Pęczek pietruszki
  • 100 g szpinaku
  • 50 g liści botwinki
  • 100 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • Zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oliwy
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok 30 minut, gotowe odstawiamy do wychłodzenia. Do dużej miski przekładamy liście szpinaku, posiekane liście botwinki i natki pietruszki. Dodajemy rozdrobniony kozi ser i posiekane orzechy włoskie i żurawinę . Następnie dodajemy plasterki buraków. Wszystko skrapiamy oliwą i kilkoma kroplami soku z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wyzwanie córki: Ciasto marchewkowe w słoiczkach

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g drobnego cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 4 duże marchewki
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 75 g orzechów pecan Bakalland
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 50 g wiórków kokosowych Bakalland
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Składniki na bitą śmietanę

  • 1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przepis na ciasto

Jajka wyjmujemy z lodówki i ocieplamy w temperaturze pokojowej, następnie ubijamy je za pomocą miksera, tak aby podwoić ich objętość. Następnie dodajemy cukier i ubijamy wszystko na gładką i puszystą masę. Do masy dodajemy również olej pamiętając o tym, aby nie przestawać ubijać. Następnie dodajemy startą marchewkę, złote owoce, posiekane orzechy i wiórki kokosowe, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przesypujemy do naczynia z ubitą masą. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę, sprawdzając ciasto metodą suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie dzielimy je na mniejsze kawałki, które przekładamy do słoiczków, przekładając je na zmianę z bitą śmietaną. Górę ciasta ozdabiamy bitą śmietaną i kawałkami pokruszonego ciasta, możemy również dodać posiekane orzechy. Słoiczki wkładamy do lodówki i wyjmujemy bezpośrednio przed podaniem.
Przepis na bitą śmietanę

Śmietanę schładzamy, następnie dodajemy cukier trzcinowy i wanilinowy i ubijamy wszystko za pomocą miksera, tak aby uzyskać gładką i puszystą masę. Przed podaniem gotową śmietanę schładzamy.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Poduszki dla dzieci ze zwierzętami
Next post Mapa polskich tradycji wielkanocnych