Przepisy Wielkanocne – na słodko i wytrawnie
Czas czytania:1 min

Przepisy Wielkanocne – na słodko i wytrawnie

0 0

Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne, a słodkie i wytrawne smaki otwierają przed nami szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Prezentujemy przepisy na słodką i wytrawną Wielkanoc

Przepisywielkanocne na słodko

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

POTRZEBUJESZ:

• mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g

• masło 250g

• cukier puder 100g

• cukier kryształ 100g

• jajko 1 sztuka

• żółtka 2 sztuki

• sól szczypta

• proszek do pieczenia szczypta

• serek kremowy 500g

• cukier waniliowy 1 opakowanie

• śmietana 36% 150g

• cukier 50g

• skórka z cytryny i pomarańczy

• mieszane bakalie 1 opakowanie

Wykonanie

1. Na pierwszy ogień…
Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 1600C na złoty kolor.

2. W międzyczasie…
Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.

3. To już prawie meta!

Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami.

Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.

Przepisy wielkanocne – wytrawnie

Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami

POTRZEBUJESZ:

• mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g

• masło 200g

• jajko 1 sztuka

• sól 15g

• serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym)

• śmietana 36% 100g

• chrzan Krakus 2 łyżki

• sok z cytryny do smaku kilka kropli

• sól i pieprz

• rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek

• koperek

• wędzony łosoś w plastrach 200g

• rzeżucha

 

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…
Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 1600C na złotobrązowy kolor.
2. W międzyczasie…
Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.

3. To już prawie meta!

Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Niecodzienne śniadanie – bajgle na trzy sposoby
Next post 4 produkty, z którymi łatwo zorganizujesz świąteczne porządki