12 kwietnia w całej Polsce będziemy obserwować wyraźną poprawę nastroju, wzrost zadowolenia z życia, a na ulicach, w autobusach i w urzędach zanotujemy zdecydowanie więcej uśmiechniętych ludzi. Wszystko to za sprawą czekolady – właśnie tego dnia obchodzimy jej święto
Żeberka z gorzką czekoladą
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 60 g czerwonej cebuli
- 14 g czosnku podsmażonego
- 5 g czosnku surowego
- 2 g tymianku
- 1 łyżeczka Naturalnej Przyprawy do mięs Knorr
- 2 g rozmarynu
- 150 g ketchupu
- 50 g octu balsamicznego
- 3 g imbiru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 g gałki muszkatołowej
- 100 g cukru brązowego
- 5 g cynamonu
- 500 g oleju roślinnego
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Połowę czosnku podsmażamy w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem do momentu, aż zioła i cebula zaczną przybierać lekko brązowy kolor. Następnie dodajemy cukier i przyprawę do mięs Knorr. Wszystko razem smażymy, aż cukier ulegnie częściowej karmelizacji. Dodajemy ocet, ketchup i czekoladę. Doprawiamy resztą przyprawy, czosnkiem i ewentualnie solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli marynata będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Żeberka obtaczamy w marynacie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 190̊ C przez 80 minut. Sukces murowany!
Kurczak w sosie czekoladowym – mole poblano
Składniki:
- 1200 g kurczaka razem z kośćmi pokrojonego na mniejsze kawałki
- 2 papryki chilli
- 1 papryka wędzona chilli z puszki
- 2 Bulionetki Domowe drobiowe Knorr
- 200 g migdałów bez skóry
- 200 g cebuli
- 300 g pomidorów pelati z puszki lub 5 całych dojrzałych pomidorów
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 5 zmielonych w moździerzu goździków
- 1 łyżka ziaren mielonej kolendry
- 2 gwiazdki anyżu zmielone w moździerzu
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki smalcu (smalec można zastąpić dowolnym olejem roślinnym)
- 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim ze wszystkich stron kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Odstawiamy mięso do ostygnięcia i zabieramy się za przygotowanie sosu. Siekamy drobno czosnek, cebulę i obie papryki, podsmażamy je w garnku na pozostałym tłuszczu. Migdały również drobno siekamy, dodajemy je do cebuli i papryki, co chwilę mieszając. Doprawiamy ziarnami kolendry, gwiazdkami anyżu i czarnym pieprzem. Miksujemy pomidory, dodajemy do garnka razem z Bulionetką Knorr. Teraz czas na czekoladę – kruszoną wrzucamy do garnka, całość dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu wkładamy kawałki kurczaka. Dusimy pod przykryciem około 30 minut, mieszając po dnie drewnianą łopatką. Kurczaka można na koniec przybrać ziarnem sezamu i posiekaną natką kolendry.
Czekoladowe fondue
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g margaryny
- 70 g mąki pszennej
- 165 g cukru
- 5 jajek
Przygotowanie:
Czekoladowe fondue przygotujemy w 30 minut, a porcja wystarczy aż dla 8 osób. Czekoladę z margaryną rozpuszczamy na parze. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, wlewamy wystudzoną, ale płynną czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Masę przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku w 190°C przez około 12 minut. Po upieczeniu ciastka w środku powinny być płynne. Do środka możemy dodać trochę pokruszonej gorzkiej lub mlecznej czekolady, aby wzmocnić jeszcze efekt płynnego nadzienia.
Czekoladową rewolucję w kuchni czas zacząć – smacznego!
Average Rating