Muszelki, penne, kolanka, świderki – makaron, ukryty pod wieloma postaciami. Prezentujemy inspirujące przepisy z makaronem w roli głównej
Szpinakowa fritatta z kolankami
SKŁADNIKI
200 g makaronu kolanka Mamma Mia
1 cebula
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
400 g rozdrobnionego szpinaku
3 jajka
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek na dużej patelni. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 10 minut. Dodać makaron oraz dwa jajka, dokładnie wymieszać. Na środek wybić ostatnie jajko. Patelnię wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piec około 10 minut aż jajka się zetną.
Makaron penne z rukolą i oliwkami
SKŁADNIKI
400 g makaronu pióra Mamma Mia
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
1 gałązka rozmarynu
10-15 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki
około 250 g rukolii
sól i pieprz
połówka cytryny
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek. Jak się zeszklą dodać posiekaną gałązkę rozmarynu, oliwki i rukolę. Dodać makaron i przesmażyć całość około 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.
Jesienny makaron penne
SKŁADNIKI
400g makaronu pióra Mamma Mia
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 garść liści szałwii lub 0,5 łyżeczki suszonej
1 gałązka rozmarynu lub szczypta suszonego
5 łyżek masła
300 g grzybów leśnych np. kurek
1 cukinia
100 ml białego wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE
Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu aż się zeszklą. Dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby i zioła. Dusić przez około 10 minut. Cukinię pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Poddusić całość przez chwilę. Podlać winem i dusić aż płyny się zredukują a warzywa będą miękkie. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do warzyw, wymieszać i dusić całość przez chwilę.
Zapiekanka z makaronem, bobem i boczkiem
SKŁADNIKI
350g makaronu świderki Mamma Mia
100g wędzonego boczku
300g bobu
100ml słodkiej śmietany 12%
100g tartego sera (np. grana padano, parmezanu, pecorino)
sól pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Boczek pokroić w kostkę, obrać surowy bób. Makaron z serem, bobem, przyprawami wymieszać w misce. Całość umieścić w żaroodpornym naczyniu, podlać śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 10-15 min. Po tym czasie pokryć zapiekankę resztą sera i zapiekać jeszcze ok 10 min.
Makaron z grillowaną cukinią, bakłażanem i pesto
SKŁADNIKI
350g makaronu muszelki Mamma Mia
1 cukinia
1 bakłażan
duży pęczek świeżej bazylii 50g
orzeszków ziemnych bez soli
50g tartego sera (np. grana padano, parmezanu, pecorino)
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Bazylię zmiksować blenderem z 50ml oliwy, orzeszki rozetrzeć w moździerzu. Całość wymieszać z tartym serem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”.Bakłażana pokroić w plastry posolić i odstawić. Pokroić cukinie w plastry. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą aby pozbawić go goryczy i grillować razem z cukinią. Ugotowany gorący makaron wymieszać z pesto i grillowanymi warzywami.
Makaron ze szpinakiem i anchois
SKŁADNIKI
350 g makaronu Pióra Mamma Mia
600 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
1 ząbek czosnku
2 anchois
100 ml oliwy z oliwek extra virgin
Sól
Pieprz
PRZYGOTOWANIE
Oczyść szpinak usuwając zniszczone, naderwane listki. Wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie, osusz i potnij w paski (lub rozmroź mrożony).Obierz ząbek czosnku i delikatnie go rozgnieć. Anchois pokrój na drobne kawałeczki. Nastaw wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie, rozgrzej w rondelku oliwę i podsmaż na nim czosnek do momentu gdy nabierze złotego koloru. Dodaj anchois i podgrzewaj je na średnim ogniu, ciągle mieszając przy pomocy drewnianej łyżki. Dodaj szpinak, dopraw szczyptą soli i pieprzem. Smaż przez ok. 2 – 3 minuty, ciągle mieszając. Odcedź makaron i dodaj go do garnka ze szpinakiem. Odstaw danie na chwilę, by nabrało aromatu i podawaj gorące.
Average Rating