Przepisy z makaronu
Czas czytania:3 min

Przepisy z makaronu

0 0

Muszelki, penne, kolanka, świderki – makaron, ukryty pod wieloma postaciami. Prezentujemy inspirujące przepisy z makaronem w roli głównej

Szpinakowa fritatta z kolankami

SKŁADNIKI

200 g makaronu kolanka Mamma Mia

1 cebula

5 ząbków czosnku

oliwa z oliwek

400 g rozdrobnionego szpinaku

3 jajka

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek na dużej patelni. Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Dusić całość około 10 minut. Dodać makaron oraz dwa jajka, dokładnie wymieszać. Na środek wybić ostatnie jajko. Patelnię wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piec około 10 minut aż jajka się zetną.

Makaron penne z rukolą i oliwkami

penne-rukola

SKŁADNIKI

400 g makaronu pióra Mamma Mia

5-6 łyżek oliwy z oliwek

1 czerwona cebula, pokrojona w piórka

6 ząbków czosnku, drobno posiekanych

1 gałązka rozmarynu

10-15 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki

około 250 g rukolii

sól i pieprz

połówka cytryny

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek. Jak się zeszklą dodać posiekaną gałązkę rozmarynu, oliwki i rukolę. Dodać makaron i przesmażyć całość około 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.

Jesienny makaron penne

jesienne-penne

SKŁADNIKI

400g makaronu pióra Mamma Mia

1 cebula

3-4 ząbki czosnku

1 garść liści szałwii lub 0,5 łyżeczki suszonej

1 gałązka rozmarynu lub szczypta suszonego

5 łyżek masła

300 g grzybów leśnych np. kurek

1 cukinia

100 ml białego wytrawnego wina

PRZYGOTOWANIE

Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu aż się zeszklą. Dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby i zioła. Dusić przez około 10 minut. Cukinię pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Poddusić całość przez chwilę. Podlać winem i dusić aż płyny się zredukują a warzywa będą miękkie. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do warzyw, wymieszać i dusić całość przez chwilę.

Zapiekanka z makaronem, bobem i boczkiem

zapiekanka-parmezan

SKŁADNIKI

350g makaronu świderki Mamma Mia

100g wędzonego boczku

300g bobu

100ml słodkiej śmietany 12%

100g tartego sera (np. grana padano, parmezanu, pecorino)

sól pieprz

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Boczek pokroić w kostkę, obrać surowy bób. Makaron z serem, bobem, przyprawami wymieszać w misce. Całość umieścić w żaroodpornym naczyniu, podlać śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 10-15 min. Po tym czasie pokryć zapiekankę resztą sera i zapiekać jeszcze ok 10 min.

Makaron z grillowaną cukinią, bakłażanem i pesto

muszelki-cukinia

SKŁADNIKI

350g makaronu muszelki Mamma Mia

1 cukinia

1 bakłażan

duży pęczek świeżej bazylii 50g

orzeszków ziemnych bez soli

50g tartego sera (np. grana padano, parmezanu, pecorino)

oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Bazylię zmiksować blenderem z 50ml oliwy, orzeszki rozetrzeć w moździerzu. Całość wymieszać z tartym serem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”.Bakłażana pokroić w plastry posolić i odstawić. Pokroić cukinie w plastry. Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą aby pozbawić go goryczy i grillować razem z cukinią. Ugotowany gorący makaron wymieszać z pesto i grillowanymi warzywami.

Makaron ze szpinakiem i anchois

makaron-ze-szpinakiem

SKŁADNIKI

350 g makaronu Pióra Mamma Mia

600 g szpinaku, świeżego lub mrożonego

1 ząbek czosnku

2 anchois

100 ml oliwy z oliwek extra virgin

Sól

Pieprz

PRZYGOTOWANIE

Oczyść szpinak usuwając zniszczone, naderwane listki. Wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie, osusz i potnij w paski (lub rozmroź mrożony).Obierz ząbek czosnku i delikatnie go rozgnieć. Anchois pokrój na drobne kawałeczki. Nastaw wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie, rozgrzej w rondelku oliwę i podsmaż na nim czosnek do momentu gdy nabierze złotego koloru. Dodaj anchois i podgrzewaj je na średnim ogniu, ciągle mieszając przy pomocy drewnianej łyżki. Dodaj szpinak, dopraw szczyptą soli i pieprzem. Smaż przez ok. 2 – 3 minuty, ciągle mieszając. Odcedź makaron i dodaj go do garnka ze szpinakiem. Odstaw danie na chwilę, by nabrało aromatu i podawaj gorące.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Otrębowe naleśniki z kawałkami kurczaka
Next post Makijaż idealny, czyli trwały