Oliwa jest bardzo zdrowa i powinna na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Przedstawiamy przepisy z oliwą w tle, które z powodzeniem można stosować w codziennym menu
Śniadanie: Sadzone jajka z pełnoziarnistym tostem
Składniki:
Kromka pełnoziarnistego pieczywa tostowego
1,5 łyżeczki delikatnej oliwy z oliwek Carbonell
2 jajka
Sól i słodka papryka
Przygotowanie:
Na niewielką rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i po chwili wbijamy jajka. Smażymy ok. 3 minut, do momentu ścięcia się białka i zarumienienia brzegów jajek. Doprawiamy do smaku solą i słodką papryką, która doda kolorowego akcentu. Tradycyjne masło na pieczywie zastępujemy poprzez rozlanie na brzegu talerzyka 0,5 łyżeczki oliwy i zbieranie jej za pomocą chleba.
Lunch: Sałatka caprese
Składniki:
3 listki sałaty karbowanej sałaty
Pomidor
Parę sztuk mini mozzarelli
Łyżeczka oliwy Extra Vergine Originale Bertolli
Sól, pieprz
Bazylia
Przygotowanie:
Myjemy warzywa, bazylię i odkładamy do osuszenia. Pomidora kroimy na plasterki i układamy na talerzu obok zwiniętej w rożek sałaty. Dodajemy kuleczki mini mozzarelli i skrapiamy wszystko łyżeczką oliwy. Doprawiamy danie solą i pieprzem, opcjonalnie można ozdobić listkiem bazylii.
Obiad: Penne z kurczakiem i kurkami
Składniki:
60g pełnoziarnistego penne
100g piersi z kurczaka
4 kurki
2 łyżeczki oliwy Carbonell
2 łyżki startego sera żółtego
Pół szklanki śmietany
Sól, pieprz, ostra papryka
Bazylia
Przygotowanie:
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu producenta. Pierś kurczaka kroimy na niewielkie paski i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i po jej rozgrzaniu, dodajemy kurczaka. Gdy mięso będzie miało lekko złoty kolor, dodajemy kurek i smażymy aż zmiękną. Zmniejszamy płomień pod patelnią i dodajemy osączony ugotowany makaron oraz śmietanę i co jakiś czas mieszamy. Po ok. 5 minutach można serwować danie na talerzu. Gotową porcję posypujemy serem i ozdabiamy bazylią.
Kolacja: Lekkie gazpacho
Składniki:
3/4 kg pomidorów
2 czerwone papryki
Świeży ogórek
Czerwona cebula
250 ml bulionu drobiowego
Łyżka oliwy Extra Vergine Bertolli Originale
3 łyżki octu z białego wina
2 ząbki czosnku
4 duże listki bazylii
Sól, pieprz, chilli
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy warzywa. Pomidory należy sparzyć i obrać. Papryki czyścimy z pestek i kroimy na kawałki. W dalszej kolejności kroimy świeżego ogórka i cebulę. Wszystkie warzywa przekładamy do miksera, dodajemy czosnku, oliwy, octu i bazylii. Wlewamy bulion, sok z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Gotowy chłodnik wstawiamy na 2–3 godziny do lodówki. Opcjonalnie można dodać kilka kostek lodu. Przed podaniem dekorujemy danie paroma kroplami oliwy i listkiem bazylii. Gazpachio może być serwowane ze złocistymi grzankami.
Average Rating