Wiatr dmie w szyby, deszcz zacina pod niepokojącym kątem, i na domiar złego jest już ciemno, choć przecież dopiero 18ta. Mimo, że w dużym mieście niemal na każdym rogu napijemy się kawy lub herbaty, nawet najbliżej położona kawiarnia jest w taki dzień odrobinę za daleko. Nic nie szkodzi – zaparzony w domu gorący napój nie tylko zachwyci kubki smakowe, ale i wypełni cudownym zapachem cały dom. Doradzamy, jak się przygotować na jesień, aby w każdej chwili móc przyrządzić w domowym zaciszu rozgrzewające napoje w jesiennym klimacie
Idealna jesienna chai latte
Jest kilka korzennych przypraw, które doskonale uzupełniają smak czarnej herbaty, wzbogacając ją zarówno o korzyści dla ciała, jak i wyjątkowy smak. Jedną z nich jest kardamon – niepozorne, zielonkawe ziarenka, słynące z pozytywnego wpływu na żołądek i pobudzania trawienia. Ich intensywny, egzotyczny aromat pomaga złagodzić ataki astmy, a także kaszel spowodowany przeziębieniem. Jeśli oprócz tego doskwiera nam zatkany nos, zapach kardamonu sprawi, że już wkrótce oddychać będziemy pełną piersią.
Kardamon można samodzielnie pokruszyć w moździerzu i zmielony dodać do dzbanka z herbatą. Jednak gdy jesienna chandra lub choroba odebrały nam siły, z pomocą przychodzi herbata w torebkach z kruszonym kardamonem w idealnych proporcjach. Tak przygotowany napój można spożywać zamiast zwykłej herbaty lub kawy, albo wykorzystać go jako bazę dla idealnej chai latte.
Składniki:
- 2,5 szklanki wody
- 6 torebek herbaty Cardamon Tea Ahmad Tea London
- łyżeczka startego lub pokrojonego w plastry imbiru
- 1 gwiazdka anyżu
- 4 łyżki miodu
- 1,5 szklanki ulubionego mleka (także roślinnego)
Przygotowanie:
W niewielkim rondelku wymieszaj wodę, miód, imbir i anyż. Gotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia, następnie zmniejsz ogień i pozostaw na nim napar na 10 minut. Dorzuć do wywaru herbatę i poczekaj, aż się zaparzy (ok. 3-5 minut). Całość przecedź, odławiając imbir, anyż i torebki herbaty. Dodaj mleko i ponownie zagrzej w rondelku. Rozlej do wysokich szklanek. Smacznego!
Płynna szarlotka
Inną kompozycją smakowo-zapachową, która nieodmiennie kojarzy się z nadejściem jesieni, jest połączenie jabłek i cynamonu. Jeśli marzymy o domu wypełnionym kojącym aromatem ciepłej szarlotki, możemy skorzystać zarówno z gotowych herbat aromatyzowanych w torebkach (jak np. Cinnamon Haze Ahmad Tea London), jak i spróbować samemu przyrządzić swoiste „ciasto w kubku”.
Cynamon słynie ze swoich właściwości przeciwzapalnych i rozgrzewających. Jego smak komplementuje słodycz wszelkiego rodzaju owoców, jednak to w połączeniu z jabłkiem staje się jednym z najpiękniejszych zapachów jesieni. Nie może go zabraknąć wśród twoich przypraw!
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 2 torebki herbaty Apple Refresh Ahmad Tea London
- 4 łyżki brązowego cukru lub odpowiednika (słodzik, stevia)
- 1 jabłko pokrojone w plasterki
- Szczypta goździków
- Laska cynamonu (plus więcej do dekoracji)
Przygotowanie:
W rondelku zagotuj wodę z dodatkiem goździków i cynamonu. Zdejmij z gazu, dodaj torebki z herbatą, szczelnie przykryj i odstaw na kilka minut do zaparzenia. Posłodź napar według uznania. Na dnie kubka lub szklanki umieść cienkie plasterki jabłka, następnie zalej je wywarem. Możesz przystroić napój dodatkową laską cynamonu. Smacznego!
Pożegnanie lata
Pozostając w klimacie domowych wypieków, jeśli udało ci się zamknąć w słoikach odrobinę lata w postaci soczystych owoców, będą one równie przydatne podczas przyrządzania rozgrzewającej herbaty, jak pieczenia ciasta z kruszonką. Jeśli nie zdołałeś zrobić własnych przetworów, zaopatrz się w dobrej jakości dżemy, np. z owoców leśnych. One też lubią towarzystwo herbaty! Przyprawiony wanilią napar w połączeniu ze słodyczą malin i jeżyn stworzy istny poemat w kubku.
Składniki:
- 3 torebki herbaty Vanilla Tranquility Ahmad Tea London
- 2 szklanki wrzątku
- 6-8 łyżek dżemu z owoców leśnych lub jeżyn
- Opcjonalnie świeże lub mrożone owoce (ok. 200g)
- Cukier do smaku
- Garść liści świeżej mięty
Przygotowanie:
Herbatę zalej wrzątkiem i pozostaw do zaparzenia. Jeśli używasz świeżych lub mrożonych owoców, przetrzyj je na drobnym sicie, aby do herbaty trafił wyłącznie mus. Podobnie możesz postąpić z gęstym dżemem. Połącz herbatę z owocami i/lub dżemem i dodaj cukru wg uznania. Napój udekorować możesz listkami świeżej mięty.
Average Rating