Przysmak z Lombardii, czyli Cielęcina w stylu ossobuco

Przysmak z Lombardii, czyli Cielęcina w stylu ossobuco

0 0

Cielęcina w stylu ossobuco to idealna propozycja na rodzinny obiad.

Składniki na 5 porcji:

· 500 g cielęciny

· 1 mniejsza cebula

· 5 pędów selera naciowego

· 1 marchewka

· przecier pomidorowy Valfrutta 500ml

· 1 cytryna

· 1 mniejsza pomarańcza

· pęczek natki pietruszki

· 200 ml wina

· 400 ml bulionu mięsnego

· mąka

· oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia

· sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania

Pokrój cielęcinę w 5 plastrów, lekko oprósz mąką i obsmaż na oliwie z oliwek. Wyjmij mięso z patelni i wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy oraz bulion, dopraw solą i pieprzem. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, zalej sosem z warzywami i piecz ok 1,5 godziny pod przykryciem w tem. 180oC.

Sparz cytrynę i pomarańczę, zetrzyj z nich skórkę i połącz z posiekaną natką pietruszki. Tak powstałą gremolatą posyp cielęcinę tuż przed podaniem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Wakacyjny Festival Look!
Next post Jak dbać o mieszkanie alergika? Pomogą innowacje