Imprezowy rarytas: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem
Czas czytania:1 min

Imprezowy rarytas: Quiche z kurkami i świeżym cząbrem

0 0

Wywodzące się z północno-wschodniej Francji kruche ciasto z apetycznym, wytrawnym nadzieniem, to idealny smakołyk na letnie przyjęcia. Choć z wyglądu przypomina nieco tartę, różni się od niej tym, że nigdy nie występuje w wersji słodkiej. Ponadto quiche zawsze powinien zawierać nadzienie bazujące na śmietanowo-jajecznej masie

Polską kuchnię danie to podbija od niedawna, lecz jego receptura ukształtowała się już w XVI wieku, na pograniczu niemiecko-francuskim. Również sama nazwa jest francuską modyfikacją niemieckiego słowa Kuchen, które oznacza właśnie ciasto. Czym można wypełnić chrupiący quiche? Możliwości jest tyle, ile smakoszy tego prostego i niezwykle sycącego dania. Korzystając z rozpoczynającego się sezonu na kurki warto pokusić się o przyrządzenie tego smakołyku w niezwykle aromatycznej, grzybowej odsłonie, z dodatkiem łagodnie pikantnych gałązek cząbru.

Quiche z kurkami i świeżym cząbrem – składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

Quiche z kurkami i świeżym cząbrem – wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito i posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem. Na wierzch położyć papier do pieczenia, na papier dwie garście surowej fasoli lub ryżu, w celu obciążenia. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 15 minut. Usunąć papier i obciążenie.

Quiche z kurkami i świeżym cząbrem – składniki na farsz:

  • 200 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 4 jajka
  • 3 gałązki cząbru
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kurki oczyścić i poddusić przez parę minut na maśle, razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać i odstawić.

Śmietankę dokładnie rozmieszać z jajkami, następnie dodać utarty na grubym oczku ser i posiekany cząber. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać na podpieczony kruchy spód, a na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane kurki. Całość upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku, do zrumienienia (ok. 25 minut).

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zdrowa i opalona skóra na wakacjach
Next post Na ochłodę domowe lody z bakaliami