Risotto to bardzo znane włoskie danie, które już na dobre zadomowiło się w kuchni polskiej. Wersja z sezonowymi pomidorami i krewetkami idealnie pasuje na romantyczną kolację
Składniki na 4 porcje:
- 12-16 tygrysich krewetek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 8-15 kropel Tabasco®
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki masła
Na risotto:
- 200 g ryżu
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml białego wina
- 700 ml bulionu warzywnego
- 500 g pomidorów
- 30 g masła
- 80 g startego sera, np. Grana Padano
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Uważnie czyścimy krewetki, kroimy pomidory i doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy oliwę z oliwek i drobno krojone szalotki i mieszamy z posiekanym czosnkiem. Następnie wrzucamy ryż, masło i dolewamy białego wina. Całość dusimy pod przykryciem ok. 17 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając bulionu aby danie się nie przypaliło. Następnie dodajemy pomidory i dolewamy resztę bulionu. W dalszej kolejności dodajemy krewetki, sos, czosnek, rozmaryn, masło i starty ser. Całość podsmażamy jeszcze ok. 2 minut i można serwować.
Average Rating