Risotto z pomidorami malinowymi i krewetkami

Risotto z pomidorami malinowymi i krewetkami

0 0

Risotto to bardzo znane włoskie danie, które już na dobre zadomowiło się w kuchni polskiej. Wersja z sezonowymi pomidorami i krewetkami idealnie pasuje na romantyczną kolację

Składniki na 4 porcje:

  • 12-16 tygrysich krewetek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 8-15 kropel Tabasco®
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki masła

 Na risotto:

  • 200 g ryżu
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wina
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 500 g pomidorów
  • 30 g masła
  • 80 g startego sera, np. Grana Padano
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Uważnie czyścimy krewetki, kroimy pomidory i doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy oliwę z oliwek i drobno krojone szalotki i mieszamy z posiekanym czosnkiem. Następnie wrzucamy ryż, masło i dolewamy białego wina. Całość dusimy pod przykryciem ok. 17 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając bulionu aby danie się nie przypaliło. Następnie dodajemy pomidory i dolewamy resztę bulionu. W dalszej kolejności dodajemy krewetki, sos, czosnek, rozmaryn, masło i starty ser. Całość podsmażamy jeszcze ok. 2 minut i można serwować.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sprawdzone sosy do placków ziemniaczanych
Next post Smak orientu w kuchni – przepisy