Puszysta i delikatna biszkoptowa rolada z nadzieniem czekoladowo – migdałowym zachwyca swoim wysublimowanym smakiem, jak i wyglądem. To świetny i prosty deser idealny do popołudniowej kawy. Smacznego!
Składniki na ciasto: (foremka ok. 42 cm na 26):
• 3 jajka L (w temp. pokojowej)
• 50g cukru białego drobnego do wypieków
• 50 g mąki pszennej tortowej
• 30 g mąki ziemniaczanej
• ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
Składniki na nadzienie:
• 500 g serka mascarpone (schłodzone co najmniej przez 1 dobę)
• 250 ml śmietany 36% (schłodzonej co najmniej przez 1 dobę)
• 200 g migdałów tartych BackMit
• 4 łyżki gorzkiego kakao
• 1-2 łyżki cukru
Dodatkowo:
• cukier puder
• gorzka czekolada
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Żółtka oddziel od białek.
- Białka przełóż do misy miksera dodaj sól i ubij na sztywno.
- Łyżka po łyżce dodawaj cukier, miksując do rozpuszczenia cukru.
- Dodawaj po 1 żółtku, miksując.
- Mąki i proszek przesiej dodaj do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto, wyrównując, aby było równomiernie ułóżone.
- Piecz biszkopt przez 12-13 minut do lekkiego zezłocenia.
- Ściereczkę kuchenną ułóż na stole, na to wyłóż blaszkę do góry dnem. Delikatnie zdejmij papier.
- Zroluj ciasto wg dłuższego boku. Odstaw do wystudzenia.
- Mascarpone, śmietanę, cukier, kakao umieść w misie miksera i ubij na sztywno.
- Dodaj migdały wymieszaj przy pomocy szpatułki lub dużej łyżki drewnianej.
- Wystudzony biszkopt odwiń, wyłóż na niego krem. Zwiń w taki sam sposób z ręcznikiem jak poprzednio. Końcówki ręcznika można zabezpieczyć gumkami.
- Przełóż ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem oraz wiórkami czekolady.
Average Rating