Na pytanie z czym kojarzy nam się smak domu, zgodnie odpowiadamy – z rosołem. Koniecznie przygotowanym przez mamę lub babcię
Składniki:
1 kura rosołowa (ok. 1,5 kg)
0,5 kg wołowiny rosołowej
4 l wody
300 g marchwi
200 g pietruszki
150 g selera
1 mały por
1 cebula
1 mały pęczek koperku
sól, sos sojowy jasny do smaku
1 opakowanie Makaronu Międzybrodzkiego Krajanka
3-4 gałązki natki pietruszki
Przygotowanie:
Kurę, wołowinę i obrane warzywa zalać w garnku zimną wodą, posolić i gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok.1,5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania, aby uzyskać lepszy aromat, dodać zwinięty sznurkiem koperek. Cebulę warto przed gotowaniem rosołu przypalić na ogniu, co poprawi aromat i kolor zupy. Rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym. Całość podawać z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem Krajanka. Gotowy rosół posypać na talerzu pokrojoną natką pietruszki.
Average Rating