Zupa to danie, które warto wprowadzać do diety dziecka. Jednak, jak zmodyfikować przepis, by nie był to tradycyjny, ciężkostrawny bulion? Wybierając chude mięso i wzbogacając wywar białą kaszą gryczaną, otrzymamy przepyszną alternatywę dla klasycznego rosołu
Składniki (3 porcje):
• 2 podudzia indyka bez skóry
• porcja warzyw na rosół (ok. 0,5 kg)
• 2 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 1–1,5 litra wody Mama i ja
• 50 g białej kaszy gryczanej niepalonej
• do ozdobienia (opcjonalnie): 2 rzodkiewki, 2 strączki świeżego groszku, natka pietruszki
• sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Indyka oczyszczamy ze skóry i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie dokładnie płuczemy.
2. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy według uznania.
3. Do ok. 2-litrowego garnka wrzucamy mięso, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i wszystko zalewamy wodą Mama i ja. Następnie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, zbieramy ewentualną pianę i na małym ogniu gotujemy ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby, gdyby płyn zbyt mocno wyparował, uzupełniamy go stopniowo wodą. Na koniec doprawiamy do smaku.
4. Kaszę gotujemy według instrukcji producenta, a po jej ugotowaniu przykrywamy, aby nie ostygła zbyt mocno.
5. Podudzia obieramy z mięsa, rosół przecedzamy, warzywa drobno kroimy.
6..Do talerza wlewamy porcję rosołu, dokładamy pokrojone warzywa, 2 łyżki kaszy oraz kawałki mięsa. Na sam koniec możemy ozdobić rosół pokrojoną rzodkiewką i strączkami groszku.
Average Rating