Rybne rozgrzewanie
Czas czytania:2 min

Rybne rozgrzewanie

0 0

Ryby to jeden z najzdrowszych pokarmów, dlatego warto zaprzyjaźnić się z nimi na stałe, szczególnie w mroźne dni

Pulpety z ryb
Co potrzebne?
Dorsz – filety 400 g, 2 średniej wielkości marchwie, pietruszka (1 sztuka), seler (1/4 sztuki), czerstwa bułka, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki bułki tartej, białko jaja, przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, sól.

Jak przygotować?
Opłukane filety rozmroź, pokrój w kawałki. Oczyszczone warzywa opłuacz, zalej wrzącą wodą, osól, ugotuj z nich wywar. Bułkę namocz w mleku, następnie odciśnij. Przepuść rozmrożoną rybę i bułkę przez maszynkę do mięsa.Powstałą masę dopraw do smaku, dodaj białko, bułkę tartą, wymieszaj. Formuj małe pulpety. Włożysz je do wywaru z dodatkiem przypraw, ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Wyjmij z wywaru, ułóż na salaterce, zalej sosem. Sos sporządzić można oddzielnie, np. chrzanowy, pomidorowy lub sporządź go z warzyw i wywaru, w którym były gotowane pulpety.

Pieczony łosoś
Co potrzebne?
4-5 płatów łososia, 2 cytryny, 5 filecików anchois, 3 łyżki masła, sól, biały pieprz.

Jak przygotować?
Łososia sparz wrzątkiem, następnie osusz go na papierowym ręczniku. Posyp go solą i pieprzem i skrop sokiem z jednej cytryny. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 30 minut. Po 15 minutach pieczenia, wysmaruj łososia filecikami z anchois, które wcześniej rozdrób w miseczce wraz z masłem. Przed podaniem całość udekoruj plasterkami z cytryny.

Pstrąg w migdałach

Co potrzebne?
5 sztuk całych pstrągów, płatki migdałowe 12 dag, masło, 2 ząbki czosnku, 2 sztuki limonki, sól, pieprz.

Jak przygotować?
Pstrąg wypatrosz, oskrob i umyj, następnie skrop sokiem z limonki. (oczywiście można wykorzystać filety pstrąga). Obierz i posiekaj czosnek. Płatki migdałowe utrzyj z 10 dag masła, czosnkiem, solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W tym czasie nasmaruj ryby masą z czosnku i płatków migdałowych. Rybę zawiń w folię aluminiową. Piecz około 30 minut. Rybę podaj z masłem i resztką migdałów oraz plasterkami limonki.

Pomidory z tuńczykiem

Co potrzebne?
4 duże pomidory, 1 mały pomidor, 2 puszki rozdrobnionego tuńczyka, po 2 łyżki kukurydzy i groszki zielonego, 2 cebulki dymki, 4 łyżki majonezu LIGHT, sól, pieprz, bazylia.

Jak przygotować?
Pomidory umyj i przekrój na pól. Delikatnie wydrąż obie polówki. Wnętrze pomidorów posyp pieprzem i bazylią. Małego pomidora umyj i pokrój w kostkę, dymkę pokrój w krążki. Odsącz tuńczyka z zalewy i dodaj go do pomidora i dymki. Do tego dołóż kukurydzę i zielony groszek. Całość wymieszaj z majonezem LIGHT. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Połówki wydrążonych pomidorów napełnij tak przygotowaną sałatką. Udekoruj listkiem bazylii.

Sałatka z wędzonej ryby

Co potrzebne?
Wędzona ryba (na przykład makrela), puszka kukurydzy, sałata lodowa, 2-3 ogórki kiszone, 1 łyżka posiekanej pietruszki.

Jak przygotować?
Rybę obierz ze skóry i usuń ości. Rozrób na małe kawałki. Pokrój sałatę lodową, dodaj do niej rybę i kukurydzę. Następnie pokrój w małe kosteczki ogórki kiszone, które dodaj do poprzednich składników. Całość wymieszaj z majonezem LIGHT. Dodaj pietruszkę i dopraw solą i pieprzem.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Świąteczne potrawy
Next post Pierwsze słyszę o quiche